Hoppa till huvudinnehåll

Friggesby skola i Kyrkslätt stängs

Demonstration utanför fullmäktigesalen
Friggesby skola ska stängas, det beslutade kommunfullmäktige på måndag. Föräldrar och barn demonstrerade utanför fullmäktigesalen. Demonstration utanför fullmäktigesalen Bild: Yle/Mattias Fagerholm kyrkslätt kommunhus

Friggesby skola ska stängas i höst, det beslutade Kyrkslätt kommunfullmäktige efter omröstning. Föräldrar tänker överklaga beslutet.

Kyrkslätt kommunfullmäktige beslutade på måndag kväll att lägga ner Friggesby skola. Rösterna i kommunfullmäktige föll 29-19 för en stängning.

En grupp föräldrar som vill bevara Friggesby skola hade tagit sig till fullmäktigemötet, och från deras håll hördes burop när beslutet kom.

Kim Åström, vars barn ska börja i Friggesby skola, säger att föräldrarna själva kan försöka fixa finansieringen ifall kommunen fattar beslut om att stänga skolan.
Kim Åström på det föräldramöte som hölls på Friggesby skola i januari. Kim Åström, vars barn ska börja i Friggesby skola, säger att föräldrarna själva kan försöka fixa finansieringen ifall kommunen fattar beslut om att stänga skolan. Bild: Yle/Mira Myllyniemi kim åström

Kim Åströms äldsta son ska börja skolan i höst. Det ser ut att inte bli Friggesby skola som tänkt – utan Winellska skolan i Kyrkslätt centrum.

- Det är tråkigt eftersom kommunen inte har kunnat påvisa att utrymmena där räcker till. Det är där skon klämmer. Det är det som vi kommer att föra till förvaltningsdomstolen att bedöma, att kan kommunen garantera tillräckliga utrymmen i Winellska skolan när elevantalet ökar, säger Åström.

Lekskolan också hotad när Friggesby skola stängs

Kim Åström är ordförande för Friggesby lekskolas understödsförening. Det är en privat lekskola som drivs av föräldraföreningen. Åström är orolig för hur det ska gå med lekskolan när skolan stängs i höst.

- I praktiken när vi nu har både eftis och daghem under samma tak så är det praktiskt för föräldrarna att hämta både sina skolbarn och dagisbarn från samma adress. Om skolan flyttar till centrum så kommer det att leda till att en del familjer väljer att föra också dagisbarnen dit, säger Åström.

Utbildningsnämndens ordförande Anna Aintila (SFP) i Kyrkslätt.
Anna Aintila (SFP) ville bevara Friggesby skola. Utbildningsnämndens ordförande Anna Aintila (SFP) i Kyrkslätt. Bild: Yle/Mira Myllyniemi aintila

Anna Aintila (SFP) som är ordförande för Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden i Kyrkslätt och fullmäktigeledamot röstade emot beslutet att stänga byskolan.

- Jag är jätteledsen över det här beslutet. Det blir ett sådant kaos i Winellska skolan. Det kommer mera elever dit, och förskolan får för många barn. Det betyder att Winellska skolan har helt för lite utrymme, säger Anna Aintila (SFP).

Friggesby skola offrades i budgetuppgörelse

Det finns planer på ett nytt svenskt inlärningscentrum, där det skulle finnas en helt ny svensk skola för de södra och östra delarna av Kyrkslätt. Pappan Kim Åström tycker Friggesby skola inte borde stängas förrän den nya skolan öppnar sina dörrar.

- Det är paradoxalt att man för säkerhets skull lägger ner den förra skolan innan man utreder om det behövs en ny skola. Den dag man öppnar dörrarna till en ny skola så kan man lägga ner en gammal, men inte dessförinnan, säger Åström.

Demonstration utanför fullmäktigesalen
Protester utanför fullmäktigesalen. Demonstration utanför fullmäktigesalen Bild: Yle/Mattias Fagerholm friggesby skola

SFP har varit delaktig i en budgetuppgörelse, där Friggesby skola och den nya svenska skolan ställdes mot varandra.

- Man kan inte ge så mycket stilpoäng för SFP i den här frågan. Det visade sig att det var fråga om en överenskommelse mellan SFP och Samlingspartiet att skolan skulle stängas även om skrivelsen i budgetboken var att man skulle utreda det. Målsättningen är att på det här sättet driva en ny skola till södra Kyrkslätt vilket givetvis skulle vara fint, men den krassa verkligheten är att det inte finns sådana pengar i kommunen, säger Kim Åström.

Jag skulle vilja svänga det så att man inte kan skylla på hela SFP.― Anna Aintila

- Jag skulle vilja svänga det så att man inte kan skylla på hela SFP. Jag har alltid varit för Friggesby skola, säger fullmäktigeledamot Anna Aintila (SFP)

Enligt Anna Aintila råkade SFP ut får påtryckningar från Samlingspartiets sida i budgetförhandlingarna. Friggesby skola ställdes mot det planerade nya skolcentret.

- Det var sådana påtryckningar från Samlingspartiet. Risken fanns att man inte skulle utreda en ny skola om man inte gick med på att stänga Friggesby skola.

Corinna Tammenmaa: Ojämlik behandling

Corinna Tammenmaa som sitter i SFP:s fullmäktigegrupp tycker att det hela är en fråga om jämlikhet mellan språkgrupper.

Kommunfullmäktigeledamoten Corinna Tammenmaa ser allvarlig ut
Corinna Tammenmaa försäkrar att SFP i Kyrkslätt gör sitt bästa för att försvara svenska rum. Kommunfullmäktigeledamoten Corinna Tammenmaa ser allvarlig ut Bild: Yle/ Karin Filén kyrkslätt

- Jag ser det som ojämlik behandling att vi nog bygger fina närskolor åt de finskspråkiga barnen, med eftis och lågstadium, men de svenskspråkiga barnen ska däremot åka långa vägar.

Tammenmaa tycker att de svenskspråkiga i högre grad borde få bestämma över de svenskspråkiga skolorna.

- Bland de finskspråkiga i Kyrkslätt finns det mycket förståelse och uppskattning för det svenska, men också krafter som helst skulle vilja nedmontera svenskan.

Läs mera:

Friggesbyföräldrar sätter sitt hopp till skärgårdsstatusen

I måndags fick föräldrarna till barn i Friggesby skola i Porkala en kalldusch: kommunstyrelsen vill lägga ner skolan redan från och med hösten 2016. Nu sätter föräldrarna sitt hopp till Porkalas nya skärgårdsstatus.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen