Hoppa till huvudinnehåll

Sociala medier lockar till stora demonstrationer

Protest mot regeringens nedskärningspolitik i Helsingfors 12 mars 2016.
Protest mot regeringens nedskärningspolitik i Helsingfors 12 mars 2016. Bild: Eva Ekholm / Yle demonstrationer,protester,Senatstorget,Ekonomiska nedskärningar

Demonstrationer har nästan blivit vardagsmat i Finland den senaste tiden. Förra veckan demonstrerade både studerande, bönder och folk som har det ekonomiskt dåligt ställt. Det här är en del av en global trend, säger Kim Strandberg som forskar i politik på internet.

Demonstrationen mot regeringens sparåtgärder i lördags samlade över 8 000 människor.

Tidigare i veckan samlades 4 000 bönder på samma plats, Senatstorget, för att protestera mot klart försämrad lönsamhet för dem. Och i början av veckan tågade tusentals studerande i en demonstration mot de planerade nedskärningarna i studiestödet.

Studerande protesterar mot nedskärningar i studiestödet
Studerande protesterar mot nedskärningar i studiestödet Bild: Yle/ Karita Lehikoinen demonstrationer,studerande,studiestöd

- Det här en del av en global trend. Vi ser nya former av politiska uttryck, det är inte bara kring val som folk uttrycker missnöje, säger Kim Strandberg som forskar i politik på internet.

Sociala medier har blivit en viktig del av informationsgången och kommunikationen i politiken, ända upp på statsministernivå, säger Strandberg. Avigsidan är förstås att det på nätet är lätt att trycka gilla eller visa sina sympatier för någonting utan att det betyder desto mera.

Lantbrukare demonstrerar på Senatstorget i Helsingfors.
Bönderna protesterade i veckan mot dålig lönsamhet. Lantbrukare demonstrerar på Senatstorget i Helsingfors. Bild: Yle/Jaani Lampinen jordbrukare,demonstrationer,Helsingfors,Senatstorget

Vilken betydelse har de sociala medierna i att samla deltagare till demonstrationerna?

- De har stor betydelse. Det är ett smidigt sätt att koordinera allting.

Viktiga för demokratin

Strandberg menar att Finland behöver var och en av de många demonstrationer vi sett under den senaste tiden. Demonstrationer ger synlighet åt en fråga och de är viktiga för demokratin.

- Så länge de inte blir våldsamma är demonstrationer inget problem. Det är bra att folkets åsikter och vilja kommer fram på alla möjliga olika sätt, säger Strandberg.

Han tillägger att det förstås är omöjligt att säga något om hur demonstrationerna faktiskt påverkar politiken, om de alls gör det.

Lantbrukare demonstrerar på Senatstorget i Helsingfors.
Lantbrukare demonstrerar på Senatstorget i Helsingfors. Bild: Yle/Jaani Lampinen traktorer,jordbruk,jordbrukare,demonstrationer,Helsingfors,Senatstorget