Hoppa till huvudinnehåll

Tre miljoner protesterade mot korruption i Brasilien

Omkring tre miljoner mänskor drog ut på gatorna i Brasilien i protest mot en rad korruptionsskandaler som också har berört president Dilma Rousseff och hennes företrädare Luiz Inázio Lula da Silva.

Demonstrationer hölls i omkring 400 städer och i landets största stad São Paulo tågade 1,4 miljoner mänskor längs paradgatan Paulista.

I Rio de Janeiro som arrangerar de olympiska spelen i augusti, marscherade upp till en miljon mänskor längs strandavenyn vid Copacabana. I huvudstaden Brasilia deltog omkring 100 000 mänskor i protesterna.

Upp till en miljon mänskor tågade längs den fyra kilometer långa stranden Copacabana i protest mot korruption och maktmissbruk
Upp till en miljon mänskor tågade längs den fyra kilometer långa stranden Copacabana i protest mot korruption och maktmissbruk Bild: EPA/Antonio Lacerda Copacabanana,Brasilien

Demonstranterna krävde politiska reformer och att president Dilma Rousseff avgår omedelbart på grund av muthärvorna kring det statliga oljebolaget Petrobras.

- Vi befinner oss i ett avgörande skede i landets historia. Vi kommer att starta förändringen nu, sa Rogerio Chequer som leder medborgarorganisationen Vem Pra Rua som var med om att arrangera protesten i São Paulo.

Dra presidenten inför riksrätt

De enorma protesterna ökar trycket på parlamentsledamöter att dra presidenten inför riksrätt, såsom oppositionen har krävt.

- Brasilien klarar inte av plundrandet och rövandet, landet klarar inte längre av inkompetensen och korruptionen, säger juristen Helio Bicudo som har lett försöken att åtala Rousseff för maktmissbruk och korruption.

Mycket tyder på att Roussefs kampanj för omval år 2014 delvis finansierades med mutpengar. Hon anklagas också för att ha hemlighållit det verkliga ekonomiska läget under sin presidentvalskampanj.

Hennes företrädare Luiz Inázio Lula da Silva har redan åtalats för penningtvätt.

Den ekonomiska recessionen har ökat det utbredda missnöjet med regeringen och ökat kritiken mot inkompetent styre på högsta nivå.

Den brasilianska kongressen och Högsta domstolen kommer att avgöra Dilma Rousseffs framtid. Allt färre tror att hon sitter sin mandattid ut.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes