Hoppa till huvudinnehåll

Tullen stoppar Norges skidstjärnor – som skänker bort prisostar

Therese Johaug lyfter kristallkulan, mars 2016.
Förutom världscupvinnarens kristallkula vann Therese Johaug också en hel del ostar i Kanada. Therese Johaug lyfter kristallkulan, mars 2016. Bild: All Over Press Therese Johaug,johaug

Ski Tour Canada var en fullträff för de norska skidåkarna som lade beslag på en stor del av priserna. Men prisostarna de tilldelades får inte hämtas med hem.

Norges damer tog en trippelseger, medan herrarna fick ”nöja sig” med två representanter i topptrion. De norska åkarna kammade hem merparten av priserna under Kanadatouren – men en del av dem stannar i Kanada.

De ostar som en av huvudsponsorerna delade ut efter varje etapp får nämligen inte tas in i Norge. Detta eftersom det handlar om mejeriprodukter som kommer från Kanada. Att de tillverkats i Schweiz kvittar enligt norsk lag.

– Jag har behandlat frågan med Mattilsynet (Norges motsvarighet till Livsmedelssäkerhetsverket Evira) i dag, och regelverket är helt klart, säger det norska Tullverkets kontorschef Tor Fredriksen till VG.

– Var osten är producerad har ingen betydelse – när den kommer från Kanada är den att betrakta som vilken matvara som helst utanför EU/ESS. Den kan därför inte importeras. För privatpersoner är det totalförbud. Man får inte ta med sig ett enda gram.

Skänker ostarna till volontärer

Om de norska åkarna skulle ha försökt importera prisostarna skulle tullen sannolikt ha beslagtagit ostarna och sedan bränt upp dem.

Därför kom man fram till en annan lösning.

– Vi har gjort ett avtal med de lokala arrangörerna om att all ost som de norska åkarna har vunnit ska delas ut till de frivilliga, berättar landslagets presschef Gro Eide till VG.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport