Hoppa till huvudinnehåll

Två dödsbränder i Helsingfors inom en vecka - men antalet har minskat

Brand i Sockenbacka i Helsingfors.
Arkivbild. Brand i Sockenbacka i Helsingfors. Bild: Jonina Tiihonen brand,Helsingfors

En person dog i en lägenhetsbrand i Helsingfors sent på söndagskvällen. Det är den andra dödsbranden inom en vecka i Helsingfors, men överlag har antalet döda i bränder minskat.

Räddningsverket larmades till en radhuslägenhet i Parkstad i norra Helsingfors vid 23-tiden på söndagskvällen. I lägenheten på Kalkbergsvägen hittades en person död. Enligt uppgifter i flera medier rör det sig om en äldre man.

Lägenheten fick enligt räddningsverket omfattande brandskador. De två andra bostäderna som fanns i samma radhus skadades inte.

Räddningsverket bedömde att branden fått sin början i bastun. Branden var släckt vid midnatt.

Dödsbränderna minskade i fjol

Bara en vecka före dödsbranden i Parkstad krävde en brand i Södra Haga ett dödsoffer. Då dog en äldre kvinna vid ett seniorboende.

I fjol dog sammanlagt fem personer i bränder i Helsingfors, två män och tre kvinnor. Det här framkommer i räddningsverkets verksamhetsberättelse för 2015.

Antalet branddöda minskade i fjol. 2014 var antalet nio och 2013 var antalet sex. Alla har dött i lägenhetsbränder.

Antalet som dog i fjol var det lägsta under de senaste tio åren.

Fler akutvårdsuppdrag i fjol

Antalet bränder i fastigheter i Helsingfors i fjol minskade också och likaså värdet på de skador som uppkommit. Sammanlagt förstördes egendom till ett värde av 3,4 miljoner euro i samband med fjolårets fastighetsbränder.

Enligt räddningsverkets verksamhetsberättelse för 2015 har antalet akutvårdsuppdrag ökat märkbart under de senaste åren. I fjol ryckte räddningsverket ut på dylika uppdrag 54 596 gånger, medan antalet 2014 var 53 215. Akutvårdsuppdragen handlar ofta om personer som har svårt att andas, rytmstörningar i hjärtat eller som har fått en stroke.

Enligt räddningsverket förklaras ökningen i antalet akutvårdsuppdrag med en åldrande befolkning och att hemvården för äldre blir allt vanligare.