Hoppa till huvudinnehåll

25-åring utnyttjade barn sexuellt på internet

Helsingforspolisen.
Helsingforspolisen. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Polis,Helsingfors,polis

Allt oftare gömmer sig de "fula gubbarna" i den virtuella världen. Helsingforspolisen har utrett ett fall där en 25-åring utnyttjat barn sexuellt på internet, det finns åtminstone 32 offer.

En 25-årig man har utnyttjat barn sexuellt på internet. Förundersökningen har slutförts och fallet går nu till åklagaren.

Helsingforspolisen har identifierat 32 offer, men enligt komissarie Teija Koskenmäki-Karaharju kan det finnas flera offer.

- Det är svårt att utreda den här typens fall. Offren vill inte nödvändigtvis berätta vad som hänt. Vi utgår ifrån att det finns flera offer i det här fallet, säger Teija Koskenmäki-Karaharju.

Det som händer på internet är mycket konkret och kan skada barnens emotionella utveckling.― komissarie Teija Koskenmäki-Karaharju

Polisen uppmanar föräldrar att prata med sina barn om vad man får göra på internet, och vad som inte är okej. Dessutom vill polisen att föräldrar skulle bekanta sig med de internetsidor där barnen rör sig.

- Det är en virtuell verklighet, men det som händer på internet är mycket konkret och kan skada barnens emotionella utveckling.

Offren som är i åldern 9-14 år har alla fått hjälp med att hitta stödtjänster.

Polisen: beklagligt vanligt med sexuellt utnyttjande av barn på internet

Den misstänkta är en 25 år gammal man. I förundersökningen kom det fram att mannen har inlett den kriminella verksamheten år 2013 och fortsatt tills han häktades hösten 2015.

Enligt Teija Koskenmäki-Karaharju är den här typens sexbrott beklagligt vanliga.

- Allt yngre använder internet. I det här fallet skedde alla brott online, på internet. Sexuellt utnyttjande av barn på internet innebär att en vuxen för en sexuellt präglad diskussion med barn, eller skickar sexuellt präglade bilder eller ber barnen skicka sådana bilder, säger komissarie Teija Koskenmäki-Karaharju.

Brottsrubriceringarna i fallet är sexuellt utnyttjande av barn, försök till grovt sexuellt utnyttjande av barn och innehav av barnpornografiska bilder. Brotten har skett via internet.

Förundersökningen påbörjades våren 2014. Sommaren 2015 fick polisen reda på den misstänktas identitet. Mannen har varit häktad sedan i höstas.