Hoppa till huvudinnehåll

Fräscha upp dina kunskaper i brandsäkerhet!

videostill från Vetamix inslag om brandsäkerhet.
videostill från Vetamix inslag om brandsäkerhet. fettbrand

Vet du hur man använder en brandsläckare eller en släckningsfilt? Hur skall man släcka brinnande olja? Hur förebygger man brand i hemmet? Fräscha upp dina kunskaper i brandsäkerhet med hjälp av de här tipsen. Kunskaper i brandsäkerhet kan rädda liv!

Hur ska man släcka en fettbrand?


Man skall vara mycket försiktig med brinnande olja. Det är väldigt viktigt att man släcker en fettbrand på rätt sätt, annars kan det gå mycket illa. Försök aldrig släcka brinnande olja eller matfett med vatten!

Hur fungerar en brandsläckare?


Det är viktigt att känna till hur brandsläckaren fungerar och att veta var den finns i hemmet. I klippet bekantar vi oss med pulversläckare, vattensläckare och koldioxidsläckare.

Hur använder man en släckningsfilt?


Släckningsfilten är ett mycket effektivt släckningsredskap. Med hjälp av en släckningsfilt kan man kväva elden, dvs. man täcker till någonting som brinner så att elden inte får luft och kvävs.

Hur ökar man brandsäkerheten i hemmet?


Den allra viktigaste saken med tanke på brandsäkerhet i hemmet är brandvarnaren. Kolla att batterierna fungerar i brandvarnaren hemma hos dig! Dessutom finns det många andra saker man kan göra för att förebygga brand i hemmet.

Brandsäkerhet i naturen


I naturen kan eld sprida sig mycket snabbt. Därför är det mycket viktigt att tänka säkert och känna till riskerna när man är ute och eldar. Eld är ett farligt element, men det finns också positiva sidor med eld.

Vad ska man tänka på när man ringer till nödnumret 112?


När man ringer 112 skall man berätta vad som har hänt, ge exakt adress och kommun, svara lugnt på frågorna och handla enligt de instruktioner som man får. Det är också väldigt viktigt att man inte avslutar samtalet innan man får tillstånd att göra det. Man ska inte heller ringa andra samtal eller hålla telefonen upptagen efter nödsamtalet.

Grundskola, åk 3-6