Hoppa till huvudinnehåll

Många nior vill studera vid Axxell

Tre studerande mekar på en bil.
19 ungdomar hade billinjen i Karis som sitt första val. Tre studerande mekar på en bil. Bild: Yle/Monica Slotte bilmekaniker

Yrkeskoncernen Axxells utbildningslinjer har lockat många niondeklassare i år. De allra populäraste linjerna är sjöfart i Åbo, djurskötare i Brusaby och närvårdare i Ekenäs.

Den här våren hade 285 nior en utbildning vid Axxell som sitt första val i gemensam ansökan. Det här är bara tre färre än ifjol trots att årskullen nior på Axxells huvudsakliga rekryteringsområde är cirka 65 färre än ifjol. Axxell rekryterar nior främst från Västnyland och Åboland.

- Vi är jättenöjda, säger studiehandledaren Kjell Forsman vid Axxell.

Mest sökande

Axxell hade klart mest sökande av de svenska skolorna i södra Finland. Axxell hade också det bästa förhållandet mellan antalet sökande och nybörjarplatser jämfört med de andra yrkesutbildarna i södra Finland, enligt Forsman.

Tonåringar tittar på träbitar i en tävling där de ska känna igen träslag.
Axxell har varit tvungen att spara eftersom det statliga pengarna samt utbildningsvolymerna har minskat. Bilden är från tävlingen Taitaja-Mästare 2016. Ungdomarna är niondeklassare och studerar inte vid Axxell. Tonåringar tittar på träbitar i en tävling där de ska känna igen träslag. Bild: Axxell mästare 9,yrkesutbildning,yrkesinriktade läroanstalter

Den gemensamma ansökan till yrkesutbildningar och gymnasier stängde på tisdagen (15.3). Utbildningar där det finns lediga platser kan ta emot ansökningar via tilläggsansökan under sommaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland