Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea skramlar med kärnvapen igen

USA:s och Sydkoreas största gemensamma militärövningar någonsin trappar upp spänningen på den koreanska halvön
USA:s och Sydkoreas största gemensamma militärövningar någonsin trappar upp spänningen på den koreanska halvön USA:s och Sydkoreas största gemensamma militärövningar någonsin trappar upp spänningen på den koreanska halvön Bild: EPA/JEON HEON-KYUN EPA/JEON HEON-KYUN Sydkorea,USA

Nordkorea hotar med nya kärnvapen- och missiltest inom den närmaste tiden.

Landets ledare Kim Jong Un säger att man snart kommer att testa flera olika typer av ballistiska missiler som kan bära kärnstridsspetsar. Kim lär ha utfärdat sitt hot då man simulerade test med ballistiska missiler i ett försvarslaboratorium.

- Han gav relevanta sektioner instruktioner in i minsta detalj om att inleda förberedelser, sa en nordkoreansk nyhetsuppläsare.

Nordkoreansk tv visade samtidigt bilder av den förmodade simulationen och olika typer av ballistiska missiler i en rapport om Kims besök.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un hävdade att man har utvecklar kapacitet att avfyra ballistiska missiler med kärnstridsspetsar, något som omvärlden betvivlar
Nordkoreas ledare Kim Jong Un hävdar att man har utvecklat kapacitet att avfyra ballistiska missiler med kärnstridsspetsar, något som omvärlden betvivlar Nordkoreas ledare Kim Jong Un hävdade att man har utvecklar kapacitet att avfyra ballistiska missiler med kärnstridsspetsar, något som omvärlden betvivlar Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Nordkorea,Kim Jong-un

Varken USA eller Sydkorea har ännu sett några tecken på att Nordkorea förbereder ett missiltest i sin anläggning för medel- och långdistansraketer i norra Nordkorea. Nordkorea anses ha däremot möjlighet att utföra kärnvapentest när som helst.

Samstämmig expertis i omvärlden anser att Nordkorea inte ännu har miniatyriserat sina kärnvapen så att de kunde sättas på ballistiska medel- eller långdistansmissiler.

Brott mot FN-resolutioner

Om hotet om missiltest förverkligas så skulle det vara ett klart brott mot flera FN-resolutioner som nyligen stärktes med ännu mer omfattande ekonomiska och militära sanktioner mot Nordkorea.

Nordkorea har redan utfört ett kärnvapentest och en satellituppskjutning i år, vilket föranledde de skärpta sanktionerna.

Landets allierade Kina godkände sanktionerna och har en nyckelställning i hur de övervakas och verkställs.

Kina har inte ännu kommenterat Nordkoreas nya hotelser men har tidigare uppmanat alla parter att inte öka spänningen på den koreanska halvön.

Militärövningar ökar spänningen

Nordkorea har trappat upp sin retorik samtidigt som USA och Sydkorea utför de största gemensamma militärövningarna någonsin i Sydkorea.

Över 12 000 soldater från USA och 7 500 sydkoreaner deltar i övningarna som Nordkorea betraktar som en förberedelse för en invasion.

USA och Sydkorea har bland annat övat landstigning vilket Nordkorea ser som ett hot och en direkt provokation.

Nordkorea har också varnat för föregripande attacker mot Sydkorea om det anser sig ha tillräckliga skäl för det.