Hoppa till huvudinnehåll

Stort centralkök på gång i Kristinestad

Salladsbord i skolmatsal.
Arkivbild. Salladsbord i skolmatsal. Bild: Yle/Lotta Sundström salladsbord

Kristinahemmets kök ska bli centralkök i Kristinestad. Planeringen är i full gång, men stadsstyrelsen väntar ännu med besked om hur många fastigheter köket ska göra mat till.

Det är fastighetskommittén som ber att stadsstyrelsen fattar beslut om att centralisera centrumområdets kök till Kristinahemmet. På förslag är att Kristinahemmets kök ska laga mat till en rad skolor och daghem samt centralköket vid sjukhuset.

Kommittén vill nu ha besked om hur många kök som ska centraliseras till Kristinahemmet så att man kan planera omfattningen av köksrenoveringen. Centraliseringen skulle spara kostnader genom effektivare användning av personalen.

Hur många matportioner?

Men något besked gav stadsstyrelsen inte i dethär skedet. Åtminstone Åldersro undantogs centralisering och stadsstyrelsen vill att man utreder vidare hur många matportiner som kan tillredas om Kristinahemmets kök renoveras.

Stadsstyrelsen slår senare fast vilka kök i staden som kan överföras till Kristinahemmet.

Lappfjärds skola, Härkmeri skola och Dagsmarks daghem ingår inte i utredningen. I skolorna överlag föredrar man att behålla tillredningen av maten. Det visar en utlåtanderunda.

Vid sidan av centraliseringsplanerna har stadens kök börjat planera gemensamma matlistor och gemensam användning av lokala livsmedel. I år ska kökspersonalens arbetsgrupp visa hur man optimalt kan använda stadens kökspersonal.