Hoppa till huvudinnehåll

Åbos vackraste gårdar väljs igen

Fjärilsträdgården i Hangö.
Fjärilsträdgården i Hangö. Bild: Yle/Robin Lindberg fjärilsträdgård i hangö

Åbos vackraste gårdar väljs igen, efter en paus på fem år. I gårdtävlingen Åbos Gård 2016 söks vackra gårdar som passar in i miljön, där årets teman stadsodling och närmat uppfylls.

I år tävlas i sex klasser, i kategorierna småhus-, fritidshus-, radhus- och parhus-, höghus-, koloniträdgårdar, samt företagsgårdar och offentliga gårdar.

De vackarste gårdarna väljs i november.

Koloniträdgårdarna är i år för första gången med som en egen kategori. Ordföranden för Peltola koloniträdgård Marja-Leena Knuutinen är ivrig.

- Det finns nog ett stort utbud bland våra 220 gårdar. Folk satsar på sina trädgårdar, allt är så vackert. Och folk vill visa andra hur väl de lyckas, säger Knuutinen.

Försommargrönska i Kuppis koloniträdgård i Åbo.
Koloniträdgård i Kuppis i Åbo. Försommargrönska i Kuppis koloniträdgård i Åbo. Bild: Yle/Marie Söderman koloniträdgården i kuppis i åbo

Man får ändå inte gå in i någon annans trädgård utan lov. Man kan frivilligt anmäla trädgården, varefter områdesjuryer väljer ut de vackraste från varje stadsdel att delta i gårdstävlingen.

Trädgårdsintresset märks i staden

Gårdstävlingen ordnades senast under Åbos kulturhuvudstadsår 2011, och redan då överraskades arrangörerna Åbosamfundet över hur många vackra gårdar det finns.

Egnahems- och stadsdelsföreningarna gav också tips och hjälp i arbetet.

I samband med gårdstävlingen för fem år sedan fick Åbo en ny orange tulpansort med namnet Tulipa Aboa Turku, och då var ett av kriterierna vid valet av den vackraste gården att den har Tulipa Aboa.

Tulipa Aboa Turku
Tulipa Aboa Tulipa Aboa Turku Bild: Arto Takala tulipa aboa turku