Hoppa till huvudinnehåll

Åtal om våldtäkt förkastades i kidnappningsfall i Esbo

Misshandeln skedde i Noux i Esbo. Bild: YLE/Michaela von Kügelgen noux

Tingsrätten i Esbo förkastade på onsdagen åtalen om grov våldtäkt och försök till grov utpressning i fallet där en man brutalt kidnappades och fördes till Noux nationalpark. Männen dömdes för bland annat frihetsberövande och misshandel.

Det var i fjol våras som tre män i 20-årsåldern kidnappade och misshandlade en man. Mannen fördes till en avlägsen plats i Noux. Enligt åtalet har mannen bundits fast i ett träd och under flera timmar torterats och förödmjukats.

Enligt åklagaren våldtogs mannen också med ett föremål men det åtalet förkastades i tingsrätten. Tingsrätten ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis för en våldtäkt och att mannens berättelse till den delen inte ansågs trovärdig.

Två av männen fick villkorligt

En 26-årig man dömdes till ett års fängelse för stöld, frihetsberövande och misshandel. Det två andra männen fick villkorliga fängelsedomar, för 22-åringen blev det ett år och en månad och för 24-åringen tio månader.

24-åringens brott var förutom de tidigare nämnda också bedrägeri och två försök till bedrägeri. 22-åringen hade gjort sammanlagt över tio brott.

Enligt tingsrättens beslut har offret misshandlats fysiskt, men inte tillfogats svår kroppsskada och hans liv var inte i fara. Brottet har inte gjorts på något särskilt rått eller grymt sätt, och männen har inte använt eggvapen eller metallrör.

Läs också