Hoppa till huvudinnehåll

Dyrare norsk lax höjer priset på all fisk?

Bild: Yle/Joni Kyheröinen norsk lax

Om priset på norsk odlad lax stiger dramatiskt i år, så som analytiker befarar, så kan det få följder för hur mycket fisk vi äter. Det tror Kaj Mattsson från Åbolands fiskarförbund som säger att den inhemska fisken också kommer att bli dyrare om priset på den norska laxen blir avsevärt högre i mataffärerna.

I dag äter vi främst just norsk lax, bara 16 procent av den fisk vi äter är inhemsk. Av den inhemska fisken är bara 6 procent fångad vildfisk, resten är odlad fisk.

Det är banken Nordea som i en prognos uppskattar att priset på norsk lax kommer att stiga betydligt i år eftersom stora utländska fiskodlingar har drabbats av problem och det totala utbudet av fisk i världen kommer att minska, menar Nordeas analytiker.

Totalt 750 personer klassificerar sig som yrkesfiskare på heltid i Finland, av dem är 43 från Åboland.

Finländarna gillar fisk och i en europeisk jämförelse placerar sig Finland på 4:e plats bland länder som konsumerar mycket fisk. 96 procent av finländarna äter fisk, cirka 15 kilogram fisk omräknat i filévikt per person och år.

Mattsson befarar att ett högre pris på den norska laxen kommer att medföra att priset på den odlade inhemska regnbågen också kommer att stiga.

- Trots det borde vi alla äta fisk minst 2 gånger per vecka, också om priset stiger lite, säger Mattsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland