Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: En framgångsrik inomhussäsong för SFI

Petra Stenman, sportchef för SFI.
Petra Stenman, sportchef för SFI. Petra Stenman, sportchef för SFI. petra stenman

Den korta men intensiva hallsäsongen inom friidrott börjar gå mot sitt slut och vi kan blicka tillbaka på många fina prestationer igen en gång.

Guldmedaljerna var i år fler än i fjol, men antalet medaljer minskade en aning. Många av fjolårets framgångsrika 22-åringar har nu tagit steget upp i den vuxna klassen och lämnat efter sig ett litet gap att fylla för de yngre idrottarna.

Det fanns många glädjeämnen i Tammerfors under den två dagar långa senior-FM-helgen. Många av våra toppar är tillbaka efter skador. Sandra Eriksson sprang en engelsk mil tidigare under veckan i Globengalan och enligt Yle Sporten pulveriserade hon det finska rekordet som nog ändå hade stått sig i hela 17 år, sprunget av en annan SFI:are nämligen Monika Kinnnunen 1994. SFI:s långdistansdamer är på gång och nu satsar man på bra träningsförhållanden utomlands.

Nästa sommar är det båda EM och OS, och det gäller att få en bra träningsperiod till före sommaren för att få krutet att räcka till hela vägen. Därför är det många idrottare som väljer att stå över VM-tävlingarna inomhus i Portland nästa helg. Sandra Eriksson och Matlida Bogdanoff , är några av de finska idrottare som väljer att träna istället för att åka till VM, trots att de kvalat in. Men en som väljer att åka är Sanna Nygård, som kvalade in till 3-stegstävlingen med sitt nya SFI–rekord 13,73. Sanna har gjort en annorlunda satsning i år och valt att bo och träna på Teneriffa, och det verkar ha gett goda resultat. En seg förkylning hindrade henne från att hoppa i Tammerfors, men nu är Sanna helt återställd, och vi väntar med spänning på vad hon kan prestera i inomhus- VM nästa helg.

Jonna Berghem är även hon tillbaka med besked. Att se en SFI -dam löpa under 24 sekunder inomhus på 200m är en sällan skådad händelse. Oskari Mörö löpte personbästa på 400 meter efter en höst helt utan löpning på grund av en skada. Beslutsamhet i rehabiliteringen och värmen i Sydafrika gjorde att skadan läkte bra och Oskari belönades efter hallsäsongen med att tas ut till EM laget i Amsterdam tillsammans med sin ”broder” Jussi Kanervo, som studerar i USA. Båda gossarna blev även tilldelade statens idrottarstipenidum .

En annan som går från klarhet till klarhet är vasagrabben Kristian Bäck. Efter att ha gjort en dundersäsong i längdgropen i H19 med en sin första FM-medalj, landslagsrepresentation och finalplats i Junior-EM 2015, så tar han sitt första seniormästerskap med nya personbästat 7.63.

Av guldmedaljörerna i Tammerfors så var nog kanske Zenitha Eriksson, med sina två guld på 800 och 1500, en av de mest överraskade. Linda Sandblom har kämpat för sin guldmedalj i flera år och nu äntligen fick hon till det - via omhoppning där ribban hann åka båda upp och ner i den dramatiska tävlingen. Jasmin Showlah vann den jämnaste kampen om guldet under dessa tävlingar med en tusendelssekund till fördel på 60 meter före Jonna Berghem. Tävlingarnas bästa förlorare, i ordets bokstavliga bemärkelse, var Viivi Lehikoinen som löpte finskt rekord för 17 åringar med 41,67 på 300 meter, men som ändå blev ”bara” tvåa, i den mest högklassiga häcktävling inomhus som vi någonsin sett på damsidan. Det är en av de hårdaste tider någon löpt utan att vinna guld.

Om det blev många medaljer så blev det också en del som nästan nådde fram till podiet – hela 26 stycken fjärde placeringar under vinterns mästerskap lyder saldot. En som fick känna av det trots sina vassa spurter var Falkenlöparen Jimmy Finnholm som lyckades bli fjärde på sina båda sträckor 1500 meter och 3000 meter denna vinter liksom Filiph Johansson på juniorsidan på 400 och 200 meter.

På juniorsidan hände det också en hel del under mästerskapshelgen i Helsingfors, och det skulle behövas en helt egen blogg för att skriva om alla de fina prestationer man såg där. På det hela så
ingav hallsäsongen hopp om en sommar med färre skador. Atmosfären bland SFI–idrottarna är god och det är bra ”go” i gänget. Som åskådare kan man bara konstatera att träning ger resultat. Nästa SFI-läger fortsätter på temat ”bättre varje dag” och vi kommer att fokusera på kost- och sömnvanor, för att kunna vara lite bättre varje dag!

Petra Stenman
Sportchef på SFI