Hoppa till huvudinnehåll

Forskare har räknat: Drygt 200 vargar i Finland

En varg
En varg kari hautanen

Det finns drygt 200 vargar i Finland. Det är den senaste bedömningen från statliga Naturresursinstitutet.

Forskare från Naturresursinstitutet bygger sin bedömning på dna-analyser av avföringsprov de har hittat i skogarna i slutet av februari. De uppskattar att storleken på vargstammen ligger mellan 200 och 235 djur.

Vargarna rör sig enligt forskarna i 26 eller 27 flockar. Utöver dem finns omkring 15 par utan flock och några tiotal ensamma vargar.

Ingen större förändring

Det är första gången forskarna undersöker vargstammen först efter att jakten har avslutats. Därför är årets uppgifter inte helt jämförbara med föregående siffror som gäller januari i fjol. Då bedömdes vargstammen vara aningen större än nu, mellan 220 och 245 djur.

- Men några större förändringar har inte skett, vare sig i antalet vargar eller antalet flockar, säger forskare Samuli Heikkinen vid Naturresursinstitutet.

Inga hybrider i skogarna

Under årets vargjakt fälldes 43 djur i viltvårdande syfte. Utöver dem har ett tjugotal vargar dött av andra orsaker. Till dem hör vargar som skjutits med lov från myndigheterna eftersom de ansetts ha orsakat skada.

Enligt Naturresursinstitutets forskare visar dna från avföringsproven att vargarna är renrasiga. En del av proverna visade sig härstamma från hundar, men forskarna har inte funnit några tecken på att hybrider, eller korsningar mellan hund och varg skulle röra sig i skogarna.

Läs också