Hoppa till huvudinnehåll

Konstsamlare: Det finns inga rimliga priser i konsten

En framtida konstsamlare?
En framtida konstsamlare? Bild: Yle / Eva Lamppu kabelfabriken

För placerare finns det många möjligheter till avkastning. Men hur är det med konsten – intressar det som investeringsobjekt i dag?

 - I konsten finns inga rimliga priser, säger Jaakko Lindgren, ung advokat och konstsamlare. En målning kan kosta så lite som 50 euro att producera, resonerar Lindgren, och så säljs de för flera tusen euro. Det finns ingen logik.

Trots det har Lindgren lagt ner stora pengar på just konst. Lindgren gillar popkonst och i hans samling finns flera tiotals verk av namn som Jani Leinonen, Riiko Sakkinen, Jiri Geller och Rauha Mäkilä.

Konstens budskap viktigt

Jag träffar Lindgren på Målarförbundets försäljningsutställning på Kabelfabriken, där över 500 konstnärer som bäst ställer ut totalt 1 500 verk.

Lindgren investerar i konst eftersom han tycker att insiderregler gör det besvärligt för en advokat att investera på börsen. Men också för att han är intresserad av konst – och de konstnärer vars verk han har köpt, till exempel Jani Leinonen.

Jaakko Lindgren investerar i konst istället för i aktier.
Jaakko Lindgren är en exceptionellt ung konstsamlare. Jaakko Lindgren investerar i konst istället för i aktier. Bild: Yle / Eva Lamppu konstsamlare

Jani Leinonens arbeten handlar ofta om konflikter – och det kan Lindgren relatera till.

 - I jobbet och i samhället överlag kan man lätt fastna i samma spår. Här kan konsten hjälpa till att väcka dig ur din dvala, säger Lindgren. 

Granska CV:n noga

För den här konstsamlaren handlar det inte om snabba klipp och spekulation, men han är noga med priserna och går också noggrannt igenom konstnärens CV – var konstnären ställt ut tidigare och hur dennes framtidsutsikter ser ut.

Jag frågar vad Lindgren tycker om Kabelfabrikens massutställning - är detta ett bra tillfälle att börja samla konst? Men Lindgren är inte särskilt imponerad.

- Det finns för mycket av det goda och enskilda fina verk drunknar i massan, säger Lindgren.

Han tycker att förbundet gör konstnärerna en björntjänst.

Vill undvika släktfajter

Under vår träff fastnar Lindgren bara för två verk, varav det ena är av en ung konstnär, Kaarlo Stauffer. Det finns något av samtiden i målningen, tycker Lindgren.

Detalj av målning av Kaarlo Stauffer.
Detalj av målning av Kaarlo Stauffer. Detalj av målning av Kaarlo Stauffer. Bild: Yle / Eva Lamppu målning

Det är en röd tråd också i hans samling, som han en dag tänker donera till Kuopio konstmuseum.

- Jag vill inte att mina släktingar en dag strider om mitt arv och ger därför samlingen till museet i Kuopio där jag har vuxit upp, säger Lindgren.  

Impulsiv samlare

Anna-Maria Wiljanen presenterar sin samling i sitt hem på Brändö. Hon bor i en ljus radhuslägenhet med konst på varje vägg. Men Wiljanen kallar sig ändå inte en konstsamlare, utan konsten är en passion. Samlar man ska det finnas en plan, säger Wiljanen.

Konst är också Wiljanens jobb. Hon sköter om UPM-Kymmenes Kulturstiftelses samling och har nyss utnämnts till styrelseordförande för Didrichsens konstmuseum. Hon har också forskat i konsthistoria.
 
- Jag tänker inte att den här målningen kostar nu si och så, och om tio år ska det vara så eller så mycket mera värt, säger Wiljanen.

Detalj av målning av konstnären Maria Wolfram.
Detalj av målning av Maria Wolfram hemma hos Anna-Maria Wiljanen. Detalj av målning av konstnären Maria Wolfram. Bild: Yle / Eva Lamppu målning

 - För mig är det estetiken som är viktig och det att jag kan sitta och titta på målningen hur länge som helst. Är jag glad eller ledsen så är det ljuvligt att bara kunna sätta sig ner och stänga bort allt annat, säger Wiljanen.

Auktioner styr konstmarknaden

 
Wiljanen medger att hon nog tänker på konsten som en investering och hon följer med konstmarknadens utveckling via de stora auktionshusen, Hagelstams, Bukowskis, Sotheby’s och Christies.

- Men följer man med konstmarknaden kontinuerligt kan man få magsår. Det är bättre att fokusera på substansen, föreslår Wiljanen.

Målning av Juha Pykäläinen hemma hos Anna-Maria Wiljanen.
Ett beställningsarbete av konstnären Juha Pykäläinen. Målning av Juha Pykäläinen hemma hos Anna-Maria Wiljanen. Bild: Yle / Eva Lamppu hem

Wiljanen köper målningar impulsivt. I hennes samling finns verk av Maria Wolfram, Juha Pykäläinen och Ilkka Lammi och Önningebykonstnärerna. Mycket av det som hanger på väggen är i blå toner.

Liksom Lindgren tycker också Wiljanen att det behövs flera konstsamlare och mecenater - särskilt för att stöda unga konstnärer. Och hon tycker man kan börja med att fynda på Målarförbundets utställning.