Hoppa till huvudinnehåll

Nordea: Dålig tillväxt och svårt att göra något åt det

Nordea i Borgå.
Nordea i Borgå. Bild: Yle/Jonas Blomqvist nordea i borgå

Finanskoncernen Nordea konstaterar i sin färska ekonomiska prognos att Finland har stora svårigheter att leva upp till kraven som ställs på euroländerna. Nordeas analytiker konstaterar att Finland borde kunna ta till intern devalvering eftersom extern devalvering inte längre är ett alternativ.

Det här skulle gälla vid ekonomiska problem som avviker från den övriga eurozonen. Men i Finland fattas besluten om reformer för långsamt och är för blygsamma, anser analytikerna.

Prognosen tror att tillväxten också i år och nästa år är positiv, men är i övrigt dyster läsning. Man räknar med en BNP-tillväxt på en halv procent i år, alltså samma som under 2015, och under en procent nästa år.

Ett konkurrenskraftsavtal på arbetsmarknaden kommer inte att kunna förbättra exporten eller återställa förtroendet för ekonomin på kort sikt, bedömer analytikerna. Man befarar också att prognoserna för positiv BNP-utveckling är för positiva om förhandlingsparterna hoppar av samhällsfördraget eller om det hela utmynnar i en strejkvåg.

Inga förväntningar på exporten

Enligt Nordeas prognos mattas konsumtionstillväxten av i år och nästa år. Man räknar inte med att exporten ska lyfta, eftersom siffrorna i början av året har varit riktigt dåliga. Importen kommer inte heller att minska på samma sätt som ifjol.

Trots att Finland bedöms ha svårigheter att uppfylla de krav som ställs på euroländerna är ett utträde ur valutaunionen inget alternativ.

- Det lönar sig inte heller att sukta efter ett utträde ur euron, eftersom en lång utträdesprocess skulle resultera i enorm osäkerhet. Ett bättre alternativ är att fortsätta med reformerna och som euroland trots svårigheterna, säger chefsekonom Aki Kangasharju på Nordea.

Läs också