Hoppa till huvudinnehåll

Nu får Malms flygplats status som hotad kulturmiljö

malms flygplats
Här vill staden bygga ett bostadsområde. Men nu är Malm med på en lista över de mest utrotningshotade kulturarven i Europa. malms flygplats Bild: Yle/Helena von Alfthan malms flygplats

Malms flygplats finns bland de sju mest hotade kulturmiljöerna i Europa. Valet har gjorts av Europa Nostra, organisationen för att bevara Europas gemensamma kulturarv och Europeiska investeringsbanken.

Valet av Malms flygplats motiveras med att den är ett levande kulturarv över tidig kommersiell flygtrafik. Flygplatsen beskrivs som en av de bäst bevarade fungerande flygplatserna i världen från tiden före andra världskriget.

Hoppas på draghjälp av utnämningen

De som jobbar för Malms flygplats hoppas få draghjälp för att bevara flygplatsen. Helsingfors stad planerar bostäder för 25 000 personer på området.

Det här betyder också att operalegenden Placido Domingo i egenskap av ordförande för Europa Nostra, nu blir Malms flygplats beskyddare.

Malms flygplats nominerades av Europa nostra Finland och Malms flygplats vänner. På listan finns också två kulturarv i Armenien, ett i Estland, ett i Frankrike, ett i Grekland, ett i Spanien och ett i Turkiet.

De sju mest hotade kulturmiljöerna har valts sedan år 2013. Syftet är att skydda miljöerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen