Hoppa till huvudinnehåll

Parkeringsproblem i Lovisa efter Matkahuoltos flytt

gata i Lovisa
Nya parkeringsskyltar reserverar en liten del av Brandensteinsgatan för bussar som ska till R-kiosken med paket. gata i Lovisa Bild: Yle/Mikael Kokkola lovisa

Vid årsskiftet tog R-kiosken i Lovisa hand om Matkahuoltos verksamhet, allt från biljetter till paket. Dagligen stannar upp till fem, sex bussar nära kiosken för att hantera paket. Något som inte alla kunder och grannar tycker om.

- Så värst länge står bussarna ändå inte här, säger Mona Tallberg, köpman vid R-kiosken. Bussarna ska oftast snabbt vidare.

Hon förstår delvis kritiken, men ser samtidigt det positiva med att Matkahuolto på det här sättet finns kvar i Lovisa.

- Då vi för tre år sedan tog över postens verksamhet var Lovisaborna missnöjda ett tag, sedan blev de flesta vana med att komma hit.

kvinna i kiosk
Mona Tallberg har hand om R-kiosken i Lovisa. kvinna i kiosk Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Inne i kiosken är det gott om kunder mitt på dagen. Det doftar nygräddat bakverk. Post- och pakethörnan är i flitig användning.

En medelålders kvinna från Lovisa ska skicka paket utomlands. Hon tycker det nog kan bli problem på Brandensteinsgatan, då personbilar och bussar behöver parkera där.

- Det är inte så bra, det är ont om parkeringsplatser utanför kiosken, säger hon.

Nya parkeringsregler

Lovisa stad har tagit tag i parkeringen vid kiosken. Nya trafikskyltar borde lösa problemet, hoppas Markus Lindroos, chef för samhällstekniken.

Bussarna har nu en egen gatustump att stanna vid, genast efter torgkorsningen.

- Det fungerar om alla följer trafikreglerna, säger Lindroos.

postpaket
postpaket Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Själv har han inte hört mer än ett klagomål av en Lovisabo på att bussarna måste stanna vid R-kiosken för att hämta och föra paket.

- Svårast är det väl för busschaufförerna som måste hitta en plats för att lasta på och av.

R-kiosk i Lovisa
R-kiosk i Lovisa Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk