Hoppa till huvudinnehåll

Riki Sorsa kämpar mot cancern – "Vården i Finland är förstklassig"

Riki Sorsa.
Riki Sorsa är tacksam för den vård han fått. Riki Sorsa. Bild: Yle/Parad Media efter nio,Riki Sorsa

År 2006 förändrades livet totalt för musikern Riki Sorsa. Han diagnosticerades med strupcancer, genomgick behandling, slutade röka och blev frisk. Idag kämpar han mot lungcancer. I en video som sprids som en löpeld på sociala medier frågar han: "Slutade jag röka för sent?"

Det vara bara en liten fläck i halsen som han bad läkaren kolla på, när han ändå var på hälsostationen med sin ålderstigna mamma. Fläcken visade sig vara cancer, och månaderna som följde blev ett virrvarr av sjukhusvistelse, operation, stålbehandlingar, cytostatika och rehabilitering. Efter kampen tillbaka till livet har Riki Sorsa varit i sitt livs form, fortsatt med musikkarriären och njutit av livet. I november i fjol var det dags igen. Den här gången löd diagnosen: Lungcancer.

– Jag tänkte, vad har jag gjort för fel som måste gå igenom det här igen? Jag måste börja om hela cirkusen från början igen.

Massiv respons

Med videon ville Riki Sorsa väcka upp människor som röker och få dem att tänka till. Responsen har varit massiv, han har fått hundratals brev och e-postmeddelanden. Människor vill uttrycka sitt stöd och tacka för väckarklockan.

– Jag har gråtit så mycket och varit så rädd för döden. I den situationen betyder stödet från andra människor, både kända och okända, väldigt mycket.

Riki Sorsa.
Bild ur videon: Riki Sorsa innan behandlingarna mot lungcancern. Riki Sorsa. Bild: Cancerorganisationerna. efter nio,Riki Sorsa

Vården får beröm

Det är en 20 kilo magrare och avsevärt skalligare Riki Sorsa som ger en intervju idag, jämfört med vid tiden för det nya cancerbeskedet. Det konstiga är att det också är en man med större tillförsikt och glädje. Framförallt vårdkedjan och personalen får mycket beröm.

– Det måste jag säga, att under hela den här tiden har jag fått en otroligt bra vård. Vården i Finland är av högsta kvalitet, och människorna som har skött om mig har varit fina. Ni måste komma ihåg att man spyr och man blöder i en sådan här situation, och hela tiden finns det vänliga människor omkring som tvättar och torkar upp. Det är människor som vill ens bästa, som gör ett mycket bra jobb för en mycket dålig lön.

Kan drabba vem som helst

På frågan hur han mår idag svarar Riki Sorsa: Hur bra som helst. Han har precis fått besked om en sista operation, där "resterna skrapas bort". Han är märkbart lättad över beslutet och han är väldigt ödmjuk inför sina medmänniskor.

– Det finns en massa människor som har en mycket svårare cancer och en mycket allvarligare situation. När ni möter dem, försök stöda dem. Arbetskamrater, syskon, vänner – det här kan drabba vem som helst – finns där för dem. Ju mera man ger, desto mer får man tillbaka.

Efter Nio om vård och omsorg, torsdagen den 17 mars i Yle fem samt på Arenan.