Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagens dyra resor

Arkivbild Bild: EPA/STR diktatur

En tipsare som varit i kontakt med Yle Spotlight uppmärksammar oss på att Riksdagens ekonomiutskott åker till Kuba. Enligt uppgifter som har cirkulerat i media ska resan kosta 40-45 000 euro.

Första koll 16.3: Ekonomiutskottets veckoplanering visar en resa till Kuba och Mexiko om pågår 8-17.3.2016. Det finns också ett pressmeddelande (på finska) som berättar mera om resan och vem som deltar.

För att komma vidare med frågan har vi begärt ut en förteckning över alla utskotts utlandsresor, inklusive deltagare och kostnader. Enligt offentlighetslagen har Riksdagen två veckor tid att besvara förfrågan.

Uppdatering 16.3: Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) var i kontakt per Twitter. Enligt hennes uppgifter reser varje utskott på en resa utanför Europas gränser under mandatperioden.

Vi begärde också ut Riksdagens reseregler. Där finns en hel del riktlinjer på ett mera generellt plan men ingenting om antalet resor för utskotten.

Från riksdagen kommer besked om att Kanslikommissionen har diskuterat resorna direkt efter att de nuvarande riksdagsledamöterna tillträdde. Vi fortsätter utreda.

5.6.2016: Vi har gjort en sökbar databas riksdagens resebeslut: Riksdagsledamöternas utrikesresor på kartan och publicerat artikeln Riksdagsledamöter om sina resor: Skattebetalarna får valuta för pengarna.

Tips-id: 24703

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.