Hoppa till huvudinnehåll

Så här lär du dig noter på ett nytt sätt

Kaarlo Uusitalo lär reporter Eva Pursiainen att spela utgående från figurnoter.
Kaarlo Uusitalo undervisar utgående från figurnoter. Kaarlo Uusitalo lär reporter Eva Pursiainen att spela utgående från figurnoter. Bild: Yle / Eero Poskela figurnoter (undervisningsmetoder)

Figurnoterna är utvecklade för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna lära sig att spela musik. Men det är fritt fram för alla som de traditionella noterna inte passar att använda figurnoter i stället.

För några veckor sedan besökte jag Resonaari, en musikskola för alla som inte hänger med i undervisningen i en ”vanlig” musikskola. Resonaari har en hel del elever med funktionsnedsättningar, inlärningssvårigheter och koncentrationsproblem. Men också elever som bara aldrig hade trott att de skulle klara av att börja spela ett instrument – musikskolan har två seniorband som består av elever som fattade tag i gitarren och basen efter att de uppnått pensionsålder.

Figurnoterna funkar som helhet

Musikerna jag träffade använde sig av ett helt annat notsystem än jag som spelat tvärflöjt på ett traditionellt musikinstitut fått lära mig. Jag blev grymt nyfiken och ville också prova på att spela utgående från figurnoter.

Figurnoterna utvecklades av en av Resonaaris grundare, Kaarlo Uusitalo.

Kaarlo Uusitalo, mannen som hittade på figurnoterna.
Kaarlo Uusitalo Kaarlo Uusitalo, mannen som hittade på figurnoterna. Bild: Yle/Eero Poskela resonaari

- Det har funnits en hel del olika notsystem under årens lopp, men jag envisades med att utveckla ännu ett till. Skillnaden här är att figurnoterna ger en insikt i hur musiken är nedskriven, hur låten är uppbyggd i jämförelse med notbilderna, säger han.

Figurnoterna är simpla: De har färg, form och längd som system.

Då jag sätter mig ner för att lära mig spela elpiano utgående från figurnoter har jag två stora fördelar, berättar Uusitalo: Jag kan redan läsa musik. Och så har jag inga problem med att behärska min motorik.

Här kan ni själva se hur det går till:

Om det ännu förblev oklart får ni en till förklaring här:

Varje ton har en egen färg. C är alltid röd, D är brun, E är grå. Med hjälp av formen vet man på vilken höjd man ska spela: Den ”vanliga” oktaven, det vill säga tonhöjden man oftast sjunger ifrån är skriven med bollar. Högre toner, som man spelar längre till höger på elpianot, är skrivna med trekanter (tvåstrukna oktaven för den som är bevandrad i traditionell notskrift) och lägre toner (lilla oktaven) med fyrkanter. Bastonerna ligger längst till vänster på pianot. Deras figurnoter ser ut som ett slags fyrklöver.

Pianotangenter med olika färger för varje ton.
Pianotangenter med olika färger för varje ton. Bild: Creative commons figurnoter (undervisningsmetoder)

Dessutom kan man se hur långa tonerna ska vara. Ju mindre balken som figuren sitter i är, desto kortare tid ska man hålla ner tonen.

Här har jag skrivit ut början på Gubben Noak med hjälp av figurnoter.

Gubben Noak skriven med figurnoter
Gubben Noak skriven med figurnoter Bild: Yle/Eva Pursiainen figurnoter,figurnoter (undervisningsmetoder)

De svarta tangenterna på pianot då?

Jo, de märks ut med en pil. Pilen visar på vilken sida av den vita tangenten den svarta du ska trycka ner ligger: höger eller vänster.

Blinka lilla stjärna där skriven med figurnoter i D-dur.
Blinka lilla stjärna där i D-dur. Blinka lilla stjärna där skriven med figurnoter i D-dur. Bild: Yle/Eva Pursiainen figurnoter (undervisningsmetoder)

Här kan du läsa mer och ladda ner ett dokument för att skriva ut egna figurnoter.

Mer från programmet