Hoppa till huvudinnehåll

Syriska kurder går in för federalism i självstyrda Rojava

den kurdiska staden Kobane som har utsatts för IS-angrepp sedan år 2014, äör en av de tre enklaver som utgör Rojava eller Västkurdistan
Den kurdiska staden Kobani som har utsatts för IS-angrepp sedan år 2014, är en av de tre enklaver som utgör Rojava eller Västkurdistan i Syrien den kurdiska staden Kobane som har utsatts för IS-angrepp sedan år 2014, äör en av de tre enklaver som utgör Rojava eller Västkurdistan Bild: EPA/STR Syrien,Kobane

Kurderna i norra Syrien tänker utropa ett federalt system i de tre självstyrda enklaverna Afrin, Kobani och Jazeera

- Det här innebär en utvidgning av det självstyre som kurderna redan har upprättat, säger Idris Nassan, utrikesminister i enklaven Kobani, en av de tre enklaver som utgör det självstyrda kurdiska området Rojava.

Rojava eller Västkurdistan ska efter kungörandet kallas Norra Syriens Federation.

- Den ska representera alla etniska grupper i området, inklusive kurder, turkmener och araber, försäkrar Nassan.

Beslutet om ett federalt system fattas vid en pågående konferens i staden Rmeilan i provinsen Hassakeh där kurderna har drivit ut jihadister från IS.

Rojava styrs av det kurdiska Demokratiska unionspartiet PYD, som har nära band till det bannlysta Kurdiska Arbetarpartiet PKK.

Kurderna missnöjda med fredsprocessen

PYD:s militära gren har haft stora militära framgångar i kampen mot Islamiska staten IS tack var militärt stöd av USA.

Kurderna kontrollerar nu ett 400 kilometer långt gränsavsnitt i norr som sträcker sig från den irakiska gränsen till floden Eufrat i Syrien.

Kurderna har därför varit missnöjda med att de inte fick delta i de pågående fredsförhandlingarna i Genéve på grund av turkiskt motstånd.

Turkiet som betraktar PYD som synonymt med PKK, meddelade genast att det motsätter sig ett federalt system i grannlandet Syrien eftersom det skulle hota Syriens enighet.

Regeringen och den sunniarabiska oppositionen i Syrien har också motsatt sig ett federalt system för Syrien, men de krigförande parterna har ändå samarbetat med kurdiska milisgrupper på lokal nivå.

Kurder största minoriteten i Syrien

Kurderna utgör den största minoritetsgrupppen i Syrien, med omkring 10 procent av befolkningen som bestod av 23 miljoner före krigets utbrott för fem år sedan.

Kurderna diskriminerades före kriget och många av dem levde utan syriskt medborgarskap.

En ny federal region för kurderna i Syrien kan innebära ett första steg mot en liknande autonomi som kurderna nu åtnjuter i grannlandet Irak.

Relationerna mellan Rojava och irakiska Kurdistan har ändå varit ansträngda på grund av den vänsterorienterade linje som PYD står för medan kurdiska makthavare i Irak är betydligt mer konservativa.

I Rojava har kvinnor särskilda kvoter i administrationen och kvinnor kan ansluta sig till sina egna milisförband.

Många av de mest framstånde militärkommendörerna i Rojava är kvinnor.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes