Hoppa till huvudinnehåll

Trump problem i frihandelsförhandlingar: "Han leder till oro både i Europa och USA"

Donald Trump anländer till ett valmöte i Palm Beach i Florida 15.3.2016.
Donald Trump anländer till ett valmöte i Palm Beach i Florida 15.3.2016. Bild: EPA/ERIK S. LESSER Presidentvalet i USA 2016,Donald Trump,USA

Både de europeiska förhandlarna och Obama-administrationen hade hoppats föra frihandelsförhandlingarna i mål ännu i år. Men nu verkar det som om det blir nästa amerikanska president som sätter tummen upp eller ner för det så kallade TTIP-avtalet.

Och det är populisten Donald Trump som rör om korten.

"Fruktansvärt dålig affär för USA"

Stillahavsavtalet ska godkännas före TTIP-avtalet med EU och blir riktgivande för hur amerikanerna kommer att förhålla sig till TTIP. Trump har sagt att han ska hämta hem de amerikanska företagen från världen och vill få till stånd bättre avtal för landet.

- Frihandelsavtalet med Stillahavsländerna är en fruktansvärt dålig affär för USA, säger Donald Trump som leder det republikanska primärvalet.

Hillary kommer att göra som sin man Bill Clinton då han drev igenom frihandelsavtalet med Kanada och Mexiko. Hon kommer att skjuta fram det och godkänna det med vissa justeringar.― Earl Fry, professor på Brigham Young University

Just nu verkar det som om presidentvalet kommer att stå mellan republikanernas Donald Trump och demokraternas Hillary Clinton. Också demokraten Clinton är kritisk till frihandelsavtalen.

"Hillary kommer att göra som sin man Bill Clinton"

Den amerikanska statsvetaren och tidigare lobbaren Earl Fry deltog på onsdag i ett seminarium som arrangeras av Utrikespolitiska institutet. Professor Frys bedömning är att Trump är en omöjlighet för den amerikanska väljarkåren. Om Trump och Clinton står mot varandra i valet i november är det Clinton som vinner.

- Men inte heller Hillary Clinton kommer att godkänna TTIP-avtalet rakt av, konstaterar Fry. Hillary kommer att göra som sin man Bill Clinton då han drev igenom frihandelsavtalet med Kanada och Mexiko. Hon kommer att skjuta fram det och godkänna det med vissa justeringar.

"Starka företag och affärsområden gynnas av avtalet"

Den finsk-amerikanska handelskammarens vd Kristiina Helenius ger inte mycket Donald Trumps intentioner att hämta hem de amerikanska företagen från världen. De multinationella företagen har nämligen inget hemland.

- Det är klart att storföretagen har sina rötter i de länder där de har grundats, men storföretagen är i dag globala aktörer som förhåller sig väldigt rationellt till vilka länder de väljer att verka i, säger Helenius. För dem handlar bara om business.

- Vi hade en demonstration i Bryssel för ett par veckor sedan och vi måste börja med att ta reda på var förhandlingarna förs. Vi visste inte ens var förhandlingarna var - för att inte tala om vad som finns på agendan.
― Juha Aromaa, informationschef på Greenpeace

Forskaren Ville Kaitila från näringslivets forskningsinstitut ETLA är på samma linje som den finsk-amerikanska handelskammaren. Frihandel är är en del av globaliseringen och den driver utvecklingen framåt..

- Starka företag och starka affärsområden gynnas av frihandel. Den internationella konkurrensen sänker produktionskostnaderna och ger oss lägre konsumentpriser, säger Ville Kaitila.

Kritikerna: Det saknas öppenhet i förhandlingarna

TTIP-avtalet har fått mycket kritik bland annat för det så kallade investerarskyddet som skulle ge multinationella företag möjligheter att stämma enskilda länder om ländernas lagstiftning inkräktar på företagens vinstmöjligheter. Kritikerna är också rädda för att frihandelsavtalet skulle tvinga de europeiska länderna att anpassa sig till sämre amerikanska standarder.

- Det saknas öppenhet i frihandelsförhandlingarna med USA, säger Juha Aromaa som är informationschef på Greenpeace.

- Vi hade en demonstration i Bryssel för ett par veckor sedan och vi måste börja med att ta reda på var förhandlingarna förs. Vi visste inte ens var förhandlingarna var- för att inte tala om vad som finns på agendan.

- Starka företag och starka affärsområden gynnas av frihandel. Den internationella konkurrensen sänker produktionskostnaderna och ger oss lägre konsumentpriser. ― Ville Kaitila, näringslivets forskningsinstitut ETLA

På företagarhåll är man överlag positivt inställd till ett frihandelsavtal med USA. Reglerna blir enklare och handelshindren försvinner, sammanfattar Thomas Palmgren som basar för internationella ärenden på Företagarna i Finland.

- Reglerna i USA och Europa är väldigt lika, säger Thomas Palmgren som basar för internationella ärenden på Företagarna i Finland. de bara mäts på olika sätt.Den största faran är att hela avtalet rinner ut i sanden och inte blir av.

"Trump leder till oro både i Europa och USA"

EU och USA har förhandlat om ett frihandelsavtal i snart tre år. Vad händer med TTIP-avtalet om det är Donald Trump som vinner presidentvalet vet ingen.

- Donald Trump är fullständigt oberäknelig, säger professor Earl Fry. Vi vet helt enkelt inte. Han säger att han kan fixa en bättre deal för USA och vi vet inte vad det är. Om Donald Trump blir president kommer det att leda till oro både i Europa och USA.

- Donald Trump är helt enkelt annorlunda, sammanfattar den amerikanska professorn.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes