Hoppa till huvudinnehåll

Vindkraftspionjär river föråldrade möllor: Vi var för tidigt ute

Ett av Innopowers nedmonterade vindkraftverk på Björnön i Kristinestad.
Ett av Innopowers nedmonterade vindkraftverk på Björnön i Kristinestad. Ett av Innopowers nedmonterade vindkraftverk på Björnön i Kristinestad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen vindkraftverk,vindkraftsturbin,turbiner,rotorer,Kristinestad,Pvo-innopower

Företaget Innopower har setts som en pionjär inom vindkraften i Finland men nu avvecklar det sin verksamhet och de vindmöllor som inte kan säljas vidare rivs.

Enligt styrelseordförande Anders Renvall var teknologin som användes då kraftverken restes år 2003 inte mogen, företagets fall blev att det inte satsades på ny teknologi.

Rivningen av Innopowers tre vindmöllor på Björnön i Kristinestad är i full gång och också i Karleby ska företaget plocka ner två av sina vindkraftverk som inte gått att sälja vidare.

Att Innopower läggs ner beror enligt styrelseordförande Anders Renvall på att företaget fick ta smällarna av att vara bland de första i branschen.

– Vi fick välja och vraka bland platserna man kunde bygga vindkraft, men teknologin som fanns tillgänglig var inte riktigt mogen.

Medan dagens vindkraftverk har blivit effektivare har också reglerna för var de får byggas skärpts. Det är inte längre lika lätt att få bygglov vid kusten som då Innopower byggde sina första möllor.

Föråldrad teknik

Vindmöllorna har i stort sett varit olönsamma sedan de byggdes. Tekniken blev snabbt föråldrad, möllorna var inte tillräckligt effektiva och drogs dessutom med flera tekniska problem.

Vi har så att säga flera demo-kraftverk som vi har levt med i tio år. Det har blivit jättedyrt.― Anders Renvall, styrelseordförande Innopower

– För samma pris som vi betalade för våra kraftverk får man i dag nästan dubbelt mer effekt och framför allt dubbelt mer energi, säger Renvall.

Flera kraftverk kan hamna på rivningslistan

De flesta av företagets vindkraftverk har sålts vidare till andra företag, men de som inte varit i tillräckligt bra skick monteras alltså ner.

Förutom kraftverken i Kristinestad och Karleby kan också företagets två vindmöllor i Uleåborg komma att rivas.

– Vi har två vindkraftverk på ön Vihreäsaari i Uleåborg. Vi kan möjligtvis ännu hitta en köpare till dem, om inte så ska de också rivas, säger Renvall.

Att riva är inte heller gratis. För varje kraftverk som monteras ner pungar Innopower ut med 50 000-100 000 euro.

På rivningsplatsen i Kristinestad berättar Andrius Cypas, direktör på nedmonteringsföretaget East Wind Brokers, att hans företag de senaste tre åren monterat ner över 10 föråldrade vindkraftverk i Finland.

”Inte så dramatiskt”

Innopower ägs av 17 energibolag och 14 av dem kommer att fortsätta med vindkraft också efter att Innopower läggs ner.

– Innopower blev inte den historien, det verktyget, som elbolagen ville att det skulle bli inom vindkraftsutvecklingen. Men 14 av de här 17 elbolagen har egen vindkraftsutveckling nu så på det sättet är det här inte så dramatiskt som det låter.

Vindkraftsbranschen tuffar vidare

De kommande åren lär flera energibolag bli tvungna att riva föråldrade vindkraftverk, men någon akut kris i branschen är det ändå inte frågan om.

Det byggs fortfarande betydligt fler nya kraftverk än det rivs gamla.

Enligt forskning från Aalto-universitetet står nu vindkraften för ungefär fem procent av all producerad el i Norden. Om fyra år, alltså år 2020 väntas andelen ha vuxit till 10 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes