Hoppa till huvudinnehåll

Livet på stugan lockar allt fler

hängmatta
Idyll på sommarstugan? hängmatta Bild: Tuula Nyberg trött

Intresset för stugliv ökar. Allt fler vill distansjobba från stugan och många är intresserade av att ha två hemkommuner.

Det framgår av Jord- och skogsbruksministeriets stugbarometer.

Barometern målar upp en positiv bild av dagens stugliv. Intresset för livet på sommarstugan ökar, och till och med var tredje som svarat på enkäten vill jobba på distans från sommarstugan. Upp till 60 000 finländare jobbar på distans från stugan.

Internet, dusch och diskmaskin

Distansarbete går betydligt lättare i dag eftersom ungefär var tredje stuga är försedd med internet. Stugägare rustar också upp stugorna med allt från diskmaskin till dusch. Till och med var tredje stuga är beboelig året om.

Enligt barometern har 90 procent av stugorna tillgång till el, en stor del av elen produceras med solenergi och många har värmepumpar.

Samtidigt byggs det bara hälften så många nya stugor i dag som under 1990-talet. Det beror till stor del på att det råder brist på förmånliga stugtomter på rimligt, det vill säga mindre än tre timmars köravstånd från större orter. Boendeytan på stugan har närapå fördubblats, men av alla stugor är hälften mindre än 40 kvadratmeter.

Stugliv sysselsätter

Jämfört med den tidigare barometern från 2009 har stugekonomin vuxit och omsätter i dag över sex miljarder euro och sysselsätter kring 60 000 människor. Jämför man med Arbets- och näringsministeriets statistik från 2011 har den ekonomiska effekten ändå krympt.

En tredjedel av de här pengarna går till byggnads- och reparationsarbeten, medan dagligvaruhandeln har stor sysselsättande effekt.

- Stuggäster har en viktig roll i att utveckla landsbygden, kommenterar jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen i ett pressmeddelande.

Rätt att utvidga

Men frågor om tilläggsbygge orsakar huvudbry hos många stugägare. Få vill bygga helt nya stugor, men många utvidga det nuvarande boendet. Av de som har svarat på enkäten stöder 65 procent avvecklande av byggnormer.

Många stugägare vill gärna ha också stugkommunen som hemkommun, vilket skulle ge dem rätt till kommunens tjänster och en möjlighet att påverka via val. Men förhållandevis få, åtta procent, planerar att bosätta sig på stugan permanent under de tre kommande åren, enligt barometern.

Barometern baserar sig på statistik och intervjuer med 5 000 stugägare.

Den visar att det finns över 600 000 sommarstugor i Finland och 2,4 miljoner personer som regelbundet vistas på stugan. Sommarstugan används i snitt 79 dygn per år.