Hoppa till huvudinnehåll

Så här bemöter du en person med ätstörning

Ett äpple som speglar sig.
Bli inte ledsen om din kompis blir arg på dig när du frågar om något är fel. Det är sjukdomen som talar. Ett äpple som speglar sig. Bild: All Over Press ätstörning

Hur ska du bete dig om din kompis har en ätstörning? Rebecka Hägert som själv lidit av anorexi har svaren.

Rebecka Hägert led av svår anorexi i högstadiet. Nu är hon frisk och försöker hjälpa andra med ätstörningar, men hur mycket kan man göra för en person som lider av en ätstörning?

Många har vänner eller bekanta som lider av någon sorts ätstörning och det kan vara svårt att veta hur man som utomstående ska närma sig den personen. Därför får Rebecka hjälpa oss med några goda råd.

Var en kompis, inte en vårdare

Det viktigaste att komma ihåg är att du som kompis inte är en vårdare. Du ska inte försöka tvinga ner mat i din sjuka vän.

- Men som kompis kan du ändå göra jättemycket. Sådant som hjälpte mig mest tänkte inte ens mina kompisar på att de gjorde, utan de fanns bara där, säger Rebecka.

Rebecka Hägert.
Rebecka Hägert. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth rebecka hägert

Som kompis är det också viktigt att inse att det inte går att hjälpa någon som inte vill ha hjälp. Rebecka berättar att hon själv var tvungen att nå botten för att inse att hon ville ut ur sjukdomen.

- Alla har ju sitt eget botten, men man måste själv hitta viljan att bli frisk.

Det var när Rebecka insåg att allt i livet kretsade kring mat och att hon gick miste om allt annat, som hon kunde börja ta sig ut ur sjukdomen.

Våga konfrontera och fråga hur din kompis mår

Ska du säga till om du märker att din kompis inte äter? Det enkla svaret på den frågan är ja.

- Jag som gått igenom det här har lovat mig själv att alltid försöka få igång en diskussion om jag märker att någon har det svårt. Du kanske inte genast måste ta upp maten, men du kan fråga hur det är och att du märkt att något känns fel.

Tyvärr finns det inga magiska ord du kan säga till din sjuka vän för att hen ska bli frisk. Rebecka säger att många säkert sa åt henne att hon måste börja äta och att sjukdomen skulle ta livet av henne, men hon lyssnade inte. För Rebeckas del var det en läkare som fick henne att vakna upp.

- Han sa att jag inte kunde fortsätta att gå ner i vikt, för i så fall skulle jag dö.

Inkludera din kompis

Rebecka drog sig undan från sina kompisar när hon blev sjuk, men hon uppmanar alla som har sjuka vänner att inte ge upp. Fortsätt fråga om kompisen vill hänga med ut eller hitta på något. Du kanske möts av tusen nej, men det där ena jaet är guld värt.

Vårt liv styrs mycket av mat, så hur ska du inkludera din kompis som har en ätstörning? Rebecka säger att det beror på i vilket skede av tillfrisknandet kompisen är i.

- När jag började tillfriskna var det en enorm lättnad att jag kunde börja träffa kompisar igen som tog mig för den jag var. Vi lämnade ätstörningen utanför och bara umgicks. Jag hade anpassat hela livet efter ätstörningen så det var jätteskönt att vara med kompisarna, det blev som en slags frizon.

Ska kompisen få vara med och påverka maten?

- För mig skulle det inte ha varit någon bra idé, för hemma försökte jag hela tiden påverka allt vi åt. Allt vi åt hemma var påverkat av ätstörningen.

Vi lämnade ätstörningen utanför och bara umgicks.

När Rebecka var som mest sjuk hade hon inte alls kontakt med sina närmaste vänner, men under tillfrisknandet var de väldigt viktiga.

- Då kunde vi bestämma att vi går ut någonstans och äter. Vi visste att det skulle vara svårt för mig men att det ändå var något bra att göra. Jag visste också att jag kunde göra det tillsammans med dem.

Ta inte ilskan personligt

Under tillfrisknandet kunde kompisarna pusha på och hjälpa henne på traven, men det kunde de inte när hon var som mest sjuk. Då blev hon bara arg.

- Speciellt innan någon hade tagit itu med det i skolan kunde jag bli jättearg om någon kom fram, för jag ville inte att det skulle märkas att något var fel.

Så här i efterhand är Rebecka ändå tacksam över alla som brydde sig och vågade fråga vad som stod på.

Är det bättre att säga till eller bara vara tyst om din kompis blir arg?

- Det är bra att försöka öppna en diskussion. Blir kompisen arg så är det sjukdomen som pratar. Din kompis är inte arg på dig utan det är sjukdomen som försöker slå tillbaka.

Nyligen publicerat - X3M