Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yles satsning Enkelbiljett till Europa prisbelönad

enkelbiljett till europa,
Containern på Vasa torg förra sommaren. enkelbiljett till europa, Bild: Yle/Lena Törnroos enkelbiljett till europa

Radio X3M:s och Yle Kioskis projekt Enkelbiljett till Europa fick ta emot pris vid utbildningsfonden Kouras årsfest för att de lyckats engagera publiken på ett helt nytt sätt.

Enkelbiljett till Europa vann första pris i kategorin för nyheter, sport och aktualiteter. Prissumman är 10 000 euro.

Syftet med projektet var att uppmärksamma människosmuggling på flera olika sätt för att skapa debatt. Bland annat placerades förra sommaren fyra personer i en container på torget i Vasa där de tillbringade ett dygn.

Idén till Enkelbiljett till Europa bygger på Sami och Hawkars berättelse om deras flykt från Irak till Finland. För att kunna ta sig till Europa tvingades de ty sig till människosmugglare.

Projektledare och initiativtagare till satsningen var Svenska Yles Catariina Salo. Bakom projektet står också Ida Henrikson, Tomas Lindh och Anna Forth.

– Det känns jättebra, men det viktigaste med priset är inte vår egen insats utan att vi kunnat lyfta fram Sami och Hawkars historia. Jag tycker att det är så otroligt fint att public service kan föra fram ett ämne på ett sådant sätt att det berör på gräsrotsnivå, kommenterar Catariina Salo utmärkelsen.

Ida Henrikson, Catariina Salo och Anna Forth.
Ida Henrikson, Catariina Salo och Anna Forth tog emot priset. Ida Henrikson, Catariina Salo och Anna Forth. Bild: Yle koura

I Kouras prismotivering står det att arbetsgruppen använde sig av ett helt nytt grepp för att kombinera olika plattformar.

– Genom ett otroligt lyckat projekt vävdes webb, broadcast, livestream, radio och fysisk happening ihop kring ett väldigt angeläget och viktigt ämne. Satsningen engagerade publiken på ett helt nytt sätt och gjorde ämnet konkret och människonära.

Dokumentären Enkelbiljett till Europa - det kunde vara du kan ses på Arenan.

Enkelbiljett till Europa i Vasa 2015.
Enkelbiljett till Europa i Vasa 2015. Bild: Yle/Rolf Granqvist enkelbiljett till europa,Vasa

Hedersomnämnande till Hoppa på

Också BUU-klubbens kampanj Hoppa på uppmärksammades av Koura och fick hedersomnämnande i barnkategorin.

Hoppa på är ett samarbete med Folkhälsan och vill inspirera barn till att röra på sig på olika sätt och att njuta av rörelse på egna villkor.

Monica Vikström-Jokela, Mikael Rundman, Annika Brushane-Viitala och Suzan Aledin står bakom satsningen.

Koura-priserna delas årligen ut till finländska tv- och radioprogram och webbinnehåll på Yles eller MTV3:s kanaler eller på nätet. Priserna delades ut i Helsingfors på torsdag kväll.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes