Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yles satsning Enkelbiljett till Europa prisbelönad

enkelbiljett till europa,
Containern på Vasa torg förra sommaren. enkelbiljett till europa, Bild: Yle/Lena Törnroos enkelbiljett till europa

Radio X3M:s och Yle Kioskis projekt Enkelbiljett till Europa fick ta emot pris vid utbildningsfonden Kouras årsfest för att de lyckats engagera publiken på ett helt nytt sätt.

Enkelbiljett till Europa vann första pris i kategorin för nyheter, sport och aktualiteter. Prissumman är 10 000 euro.

Syftet med projektet var att uppmärksamma människosmuggling på flera olika sätt för att skapa debatt. Bland annat placerades förra sommaren fyra personer i en container på torget i Vasa där de tillbringade ett dygn.

Idén till Enkelbiljett till Europa bygger på Sami och Hawkars berättelse om deras flykt från Irak till Finland. För att kunna ta sig till Europa tvingades de ty sig till människosmugglare.

Projektledare och initiativtagare till satsningen var Svenska Yles Catariina Salo. Bakom projektet står också Ida Henrikson, Tomas Lindh och Anna Forth.

– Det känns jättebra, men det viktigaste med priset är inte vår egen insats utan att vi kunnat lyfta fram Sami och Hawkars historia. Jag tycker att det är så otroligt fint att public service kan föra fram ett ämne på ett sådant sätt att det berör på gräsrotsnivå, kommenterar Catariina Salo utmärkelsen.

Ida Henrikson, Catariina Salo och Anna Forth.
Ida Henrikson, Catariina Salo och Anna Forth tog emot priset. Ida Henrikson, Catariina Salo och Anna Forth. Bild: Yle anna forth,catariina salo,enkelbiljett till europa,ida henriksson,koura

I Kouras prismotivering står det att arbetsgruppen använde sig av ett helt nytt grepp för att kombinera olika plattformar.

– Genom ett otroligt lyckat projekt vävdes webb, broadcast, livestream, radio och fysisk happening ihop kring ett väldigt angeläget och viktigt ämne. Satsningen engagerade publiken på ett helt nytt sätt och gjorde ämnet konkret och människonära.

Dokumentären Enkelbiljett till Europa - det kunde vara du kan ses på Arenan.

Enkelbiljett till Europa i Vasa 2015.
Enkelbiljett till Europa i Vasa 2015. Bild: Yle/Rolf Granqvist enkelbiljett till europa,Vasa

Hedersomnämnande till Hoppa på

Också BUU-klubbens kampanj Hoppa på uppmärksammades av Koura och fick hedersomnämnande i barnkategorin.

Hoppa på är ett samarbete med Folkhälsan och vill inspirera barn till att röra på sig på olika sätt och att njuta av rörelse på egna villkor.

Monica Vikström-Jokela, Mikael Rundman, Annika Brushane-Viitala och Suzan Aledin står bakom satsningen.

Koura-priserna delas årligen ut till finländska tv- och radioprogram och webbinnehåll på Yles eller MTV3:s kanaler eller på nätet. Priserna delades ut i Helsingfors på torsdag kväll.

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

 • Författaren och dramaturgen Outi Nyytäjä

  Dramaturgen Outi Nyytäjä har avlidit

  En central aktör i finländskt teaterliv.

  Författaren och dramaturgen Outi Nyytäjä har avlidit. Nyytäjä dog i tisdags i Helsingfors efter en längre tids sjukdom. Hon blev 81 år gammal.