Hoppa till huvudinnehåll

Andreas Romar: ”Jag ser ingen orsak till att ge upp”

Andreas Romar rehabiliterar 17.3.2016.
Andreas Romar börjar veta vad rehabilitering går ut på. Andreas Romar rehabiliterar 17.3.2016. Bild: Yle/Kristian Karlsson Andreas Romar,alpint

Vissa idrottare har mer otur än andra. Den alpina skidåkaren Andreas Romar hör definitivt till den förstnämnda kategorin. Hans senaste krasch ledde till en 40 meters luftfärd och ett avslitet korsband.

I slutet av november 2013 föll Romar på störtloppsträningen i Lake Louise i Kanada och fick en allvarlig hälskada som höll honom borta från tävlingsbackarna hela säsongen 2013-2014. I februari 2015 var oturen framme igen då han föll illa i österrikiska Saalbach efter mållinjen och skadade sitt vänstra knä. Ett drygt år senare kom följande krasch, den här gången i under en super-G-träning i Hinterreit i Österrike. Även den gången tog Romars vänstra knä rejält med stryk.

– Jag har hamnat i en ond cirkel. Under tidigare säsonger har jag haft tur då jag klarat mig utan större skador efter diverse krascher. De två senaste skadorna har tyvärr kommit just då jag börjat hitta formen på nytt, säger Romar till Yle Sporten då vi träffar honom under ett rehabiliteringspass i Backasbrinkens simhall i Helsingfors.

Den 24.2 skickade Skisport Finland ett pressmeddelande där det stod att du hade skadat knäet allvarligt under en träning i Österrike. Vad var det riktigt som hände?

– Vi tränade super-G med det tyska laget i Hinterreit i en för mig bekant backe. Efter målgången gjorde jag en kraftig sväng till höger i en hastighet på 90-100 km/h. Mitt i allt hade jag ingen snö under skidorna och flög ungefär 40 meter och landade på nästan platt mark med all vikt på mitt vänstra ben.

– Jag åkte över ett krön som slängde mig upp i luften. Trots att vi var fyra åkare, fyra tränare och tre servicemän så hade vi alla missat krönet som var aningen undangömt på grund av lite dålig sikt. Kraschen resulterade i att jag slet av främre korsbandet, skadade menisken och fick en spricka i det bakre smalbenet.

Andreas Romar rehabiliterar 17.3.2016.
Romar jobbar på fem timmar per dag, sju dagar i veckan. Andreas Romar rehabiliterar 17.3.2016. Bild: Yle/Kristian Karlsson Andreas Romar,yle sporten

Finns det i efterhand någon att anklaga för olyckan?

– Det skulle jag inte säga. Det var lika mycket mitt som alla andras fel. Vädret var bra och det var aldrig något snack om att ställa in träningen. Jag hade extrem otur. Faktum kvarstår att skulle jag valt en annan åklinje så skulle vi inte sitta här och diskutera min skada, säger Romar som opererades samma dag i München av det tyska alpina landslagets läkare.

Romar vet att folk tvivlar

Efter VM-succén 2013 i Schladming har Romars karriärkurva pekat neråt. Att han inte kunnat följa upp fjärde platsen i superkombinationen och femte platsen i störtlopp förklaras till en stor del med de tre allvarliga skadorna. Att alla inte ser Romar som en kommande OS-medaljör kan 26-åringen förstå.

– Det är inte speciellt enkelt att förhandla med sponsorer då jag inte har några toppresultat att visa upp. Jag vet att det finns folk som frågar sig om det någonsin blir till någonting av den där Romar, men viktigast är att jag tror på mig själv. Jag hoppas det även finns andra och jag vet att det finns.

Under säsongen, som för Romars del fick en för tidig avslutning, lyckades han ta världscuppoäng endast tre gånger. Han bästa placering var en 19:e plats i störtloppet i Garmisch-Partenkirchen i slutet av januari.

– Det var mitt bästa åk för säsongen. Åtminstone vissa delar av den för mig bekanta banan. Den dagen hade jag en känsla att jag måste göra något utöver det vanliga. Jag måste ha självförtroendet för att kunna satsa och inte endast komma ner.

Romar som representerar Vasa skidklubb medger att årets comeback till tävlingsbackarna varit svårare än väntat.

– I efterhand kan jag säga att jag inte var psykiskt redo då säsongen började. Folk betonar vikten av mental träning och visst gjorde jag en del av den varan, men inte tillräckligt. Jag skall inte göra om det misstaget, slår Romar fast.

Att ge upp finns inte i ”Andys” vokabulär

Knäskadan som uppstod i samband med träningen i Hinterreit var den tredje allvarliga olyckan för Romars del under sedan november 2013. Att 26-åringen skulle ha tackat för sig som alpin skidåkare var ändå inte ett alternativ.

– Visst kommer och går tankarna efter att man skadar sig. Jag har ändå motivationen att komma tillbaka. Jag ser ingen orsak till att ge upp. Varför skulle jag göra det nu, frågar sig Romar.

– Med lite bättre flyt kan jag tävla ännu i tio år. Man slutar inte fyra och femma i ett VM om man inte kan åka skidor. Jag vet att jag kan prestera.

Finlands enda fartåkare i världscupen har gått tre veckor på käppar och han har ytterligare fem framför sig. Överlag tror Romar att han har nytta av att han var knäskadad för ett år sedan.

– Vi skall göra allt bättre den här gången och inte lämna något åt slumpen. I praktiken betyder det att jag skall ha mer folk omkring mig som kontrollerar min rehabilitering. Bra rehabilitering kostar mycket pengar och det gäller för mig själv och mina bakgrundskrafter att skrapa ihop de nödvändiga pengarna.

– Nästa år är något av en sista chans för mig. Skiter det sig nästa säsong igen så kommer det att bli svårt att hitta motivationen.

Andreas Romar rehabiliterar 17.3.2016.
En normal vinter skulle Romar inte vara i Finland och träffa journalister mitt under säsongen. Andreas Romar rehabiliterar 17.3.2016. Bild: Yle/Kristian Karlsson Andreas Romar,yle sporten,Världscupen i alpin skidåkning

Nästa säsong avgörs VM i St. Moritz i Schweiz. VM-tävlingarna är inget måste i Romars comebackplan utan det stora målet ligger lite längre fram i tiden.

– OS 2018 är det stora målet. Det har det varit sedan jag missade OS i Sotji. Senast i Pyeongchang får jag svar på om allt rehabiliterande varit värt mödan.

En olycka kommer sällan ensam

Förutom knäskadan har de senaste veckorna även bjudit på ytterligare en motgång för Romar. Exakt en vecka efter kraschen i Österrike åkte ”Andys” favoritlag Jokerit ut i KHL-slutspelet mot Torpedo Nizjnij Novgorod.

– Det var domarnas fel, nej skämt åsido. Också Jokerit hade dålig tur med skador. Det är svårt att vinna en förlängning med tre friska backar, säger Romar.

Hur mycket kommer du att följa med slutspelet i den finska ligan?

– Inte så mycket efter att Sport flög ut mot TPS. Det skulle ha suttit bra med en kvartsfinalserie mellan HIFK och Sport då merparten av mina kompisar i huvudstadsregionen håller på HIFK.

Då Romars favoritlag Jokerit och Sport gjort sitt för säsongen finns det desto mer tid för en bekant sysselsättning, det vill säga rehabiliteringen.

– Jag rehabiliterar varje dag upp emot fem timmar. Om jag hade varit skadefri kunde jag ha tagit en paus på 2-3 veckor efter säsongen och glömt skidåkningen helt och hållet. Nu blev det istället raka spåret till konditionssalen. Skall jag tillbaka så gäller det bara att jobba och motivationen har jag, avslutar Andreas Romar intervjun och fortsätter tränandet i de nära på tropiska förhållandena i Backasbrinkens simhall.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport