Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingfrågan går framåt - EU-ledarna överens om ett förhandlingsbud

EU-toppmöte om flyktingfrågan 17-18.3 2016.
Förhandlingarna var långa och svåra. På bilden Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte. EU-toppmöte om flyktingfrågan 17-18.3 2016. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET eu-toppmöte,Angela Merkel,Lars Løkke Rasmussen,Mark Rutte

EU:s stats- och regeringschefer kom efter midnatt på fredagen överens om ett förhandlingsbud i frågan om flyktingkrisen. Budet läggs fram för motparten Turkiet som ska ta ställning till det på fredagen.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ska på morgonen presentera EU-ländernas syn på hur de vill att avtalet ska se ut för Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu. Då klarnar det om Turkiet köper EU:s förhandlingsbud eller om det krävs fortsatta förhandlingar för att nå en överenskommelse.

Donald Tusk har fått mandat att tillsammans med EU-ordförandelandet Nederländernas premiärminister Mark Rutte fortsätta förhandla med Turkiet under förmiddagen.

Själva EU-toppmötet med samtliga EU-ledare återupptas sedan på eftermiddagen.

EU-ledarna förde en livlig diskussion

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk höll ingen presskonferens i natt. Finlands Statsminister Juha Sipilä (C) sade på en kort pressträff efter mötet att EU-ledarna fört en rätt så livlig diskussion innan man kunde nå en överenskommelse om delaljerna i avtalet.

- Avtalets laglighet väckte mest diskussioner – alla frågade sig om avtalet i enligt med internationell rätt. Jag tror att vi alla fick svar på våra frågor, sa Sipilä.

I avtalet finns bland annat en modell som går ut på att för varje flykting som skickas tillbaka från Grekland Till Turkiet, ska EU ta emot en annan syrisk flykting från de turkiska flyktinglägren.

Ingenjören Sipilä har själv velat reda ut det och ritat ett processdiagram hur återsändande av flyktingar fungerar.

Juha Sipilä visar sitt processchema för flyktingshanteringen vid EU-toppmötet 17-18.3 2016.
Juha Sipilä visar sitt processchema för flyktingshanteringen vid EU-toppmötet 17-18.3 2016. Juha Sipilä visar sitt processchema för flyktingshanteringen vid EU-toppmötet 17-18.3 2016. Bild: YLE/Daniel Olin Juha Sipilä,processer,flyktingpolitik

På torsdag eftermiddag presenterade han sitt schema för finländska journalister och under toppmötet delade han ut det till sina kolleger.

- Jag delade ut det för det ger svar på många av de frågor som de övriga EU-ledarna hade, sade Sipilä stolt efter mötet.

Bollen nu hos Turkiet

Exakt vad EU-ledarna kommit överens om är ännu inte känt. På flera punkter i avtalstexten gjordes förändringar för att alla medlemsländerna skulle kunna acceptera den.

Men uppgörelsen som EU-ledarna enats om kan alltså falla om Turkiet säger nej i dag fredag.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel konstaterade när hon lämnade mötesbyggnaden i natt att fredagens diskussioner blir allt annat än lätta.

- Vi kräver garantier av Turkiet att landet ger skydd till flyktingar enligt internationella standarder, sa hon.

Finlands statsminister Juha Sipilä konstaterade efter mötet att processen är på hälft och att det är svårt uttala sig om det blir ett avtal eller inte.

- Vi vet ännu inte vad Turkiet kommer svara, vi måste vänta i lugn och ro och sedan sträva efter att avsluta denna process, sa han.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes