Hoppa till huvudinnehåll

Lojo: Stadsstyrelsens ordförande kan få riktig lön för sitt jobb

Irene Äyräväinen är stadsstyrelseordförande i Lojo fram till kommunalvalet 2017. Bild: Yle/ Bubi Asplund kommunalpolitiker

Lojo överväger att börja betala lön till stadsstyrelsens ordförande. Lojo ska också i framtiden ha nämnder och inte utskott. Det slog stadsfullmäktige fast på onsdagen (16.3).

Lojo genomför stora förändringar inom stadens förvaltning och i det politiska arbetet. Ett likadant arbete pågår i grannkommunen Raseborg.

När det gäller det politiska arbetet har man övervägt mellan att fortsätta med den traditionella nämndemodellen eller gå in för en ny utskottsmodell.

Stadsfullmäktige beslutade på onsdagen att Lojo ska ha nämnder också i fortsättningen. Utskottsmodellen innebär att endast invalda fullmäktigeledamöter eller deras suppleanter kan vara med i utskotten.

Styrelseordförande på hel- eller halvtid

Då arbetet med den nya organisationen och förvaltningsstadgan nu fortsätter kommer staden att utreda om stadsstyrelsens ordförande borde få lön för sitt arbete.

Eftersom arbetsmängden är stor kunde stadsstyrelsens ordförande vara förtroendeman på halv- eller heltid, anser arbetsgruppen som jobbar med reformen. Gruppen ser det ändå inte som ett alternativ att gå in för en borgmästarmodell.

Stadsfullmäktige ska godkänna förvaltningsstadgan den 8 juni. Den nya modellen ska tas i bruk år 2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland