Hoppa till huvudinnehåll

Mediepodden: Det fria ordet hänger på en skör tråd

Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström poddsändning

Från Turkiet kommer rapporter om att ett tidningshus stormats av kravallpolis och övertagits av representanter för regeringen.

Brittiska Independent rapporterar också om president Erdogans önskan om att kunna definiera terroristgruppers “anhängare”, som terrorister. I den här gruppen av människor nämner Erdogan bland annat journalister, parlamentsledamöter och rättsaktivister.

Under Europas största radiokonferens, Radio Days, fick den samlade journalistskåren möta Kamila Ceran, journalist på den polska radiokanalen Tok Fm.

Ceran uttryckte sin oro över läget i Polen där landets regering nu har rätt att bestämma över bland annat ledarskapet på landets public service-bolag.

“Jag kan uppfattas som landsförrädare, bara för att jag är här och talar med er just nu”, sade Ceran som också berättade hur lagar i landet stiftas rekordsnabbt.

Den finlandssvenska mediepodden analyserar det fria ordet ur ett europeiskt men också finländskt perspektiv.

Även den stora mediestormen kring programvärden Axl Smith, som misstänks för att ha smygfilmat i sitt eget sovrum, diskuteras liksom böndernas demonstration i form av en traktormarsch som blev dagen då mediefinland vaknade till möjligheten att direktsända på sociala medier.

Den finlandssvenska mediepodden är ett samarbete mellan KSF-media och Svenska Yle.