Hoppa till huvudinnehåll

Point College ser fram emot år 2018

point college i borgå
Point College kommer att överge skolfastigheten i Näse till sommaren. point college i borgå Bild: Yle/Simon Bergholm point college

Om bara några månader går flyttlasset från Point College i Näse i Borgå till WSOY-huset på Mannerheimgatan.

Borgå Handelsläroverk grundades 1958, men blev Porvoo International College, eller Point College år 2012. Skolan är en allmännyttig och så kallad semipublic utbildningsanordnare. Kommunerna äger 59 procent av skolan. Point College uppstod då Borgå handelsläroverk och Porvoon terveydenhuolto-oppilaitos fusionerades.

Tillfälliga lokaler

Borgå stad äger den gamla skolfastigheten där Point College nu till stora delar håller till. Fastigheten är byggd 1958 och ligger på Institutgränd.

Det nya skolhuset ska byggas på Västra åstranden i Borgå. Den står hoppeligen klar år 2018.

Innan den nya skolfastigheten är färdig, måste skolan arrangera undervisning i tillfälliga lokaler. Skolan kommer att inhysas i WSOY-huset på Mannerheimgatan och på Institutgränd samt har också en liten enhet i Konstfabriken.

I WSOY-huset verkar redan hela vuxenutbildningen och en del av hälsovårdsutbildningen.

- Under våren kommer social- och hälsovårdsutbildningen för ungdomar och merkonomutbildningen att arbeta kvar i skolhuset i Näse. Till hösten är det WSOY-huset som gäller för också de här utbildningslinjerna, förutom merkonomstuderandena och en del av administration som blir kvar, säger Sari Gustafsson, rektor och vd för Point College.

rektor och vd sari gustafsson vid point college 18.03.16
Rektor och vd Sari Gustafsson. rektor och vd sari gustafsson vid point college 18.03.16 Bild: Yle/Stefan Paavola sari gustafsson

Granne med yrkeshögskolor

Att Point College ska byggas på just Västra Åstranden tycker Gustafsson att är fantastiskt.

- Vår skola byggs granne med yrkeshögskolorna Laurea och Haaga-Helia. De undervisar i samma ämnen som vi. Det blir ett annorlunda campus med synergier som kan utnyttjas åt båda hållen, säger Gustafsson.

Fyra bollar i luften

Rektor Sari Gustafsson blev rektor vid Point College år 2012. Då blev det också klart för Gustafsson att något måste göras för att skolan ska få mera ändamålsenliga lokaler.

- Det har varit frustrerande att vänta på att någonting ska hända, säger Gustafsson.

Det handlar ju inte enbart om att beslut ska fattas om ett nybygge. Det är också i övrigt krävande tider med de reformer som ska genomföras bland utbildningsanordnare, eftersom vi här i Östnyland är lite på efterkälken.

- Mycket är ännu olöst. Man kunde säga att vi har fyra bollar i luften, medan många andra utbildningsanordnare har bara en, säger Gustafsson.

skylt på point college i borgå
Point College finns på Institutgränd 1 i Näse. skylt på point college i borgå Bild: Yle/Stefan Paavola point college

Inflyttningsklart 2018

Trots de många bollarna kommer Point College att klara utmaningarna, tror Gustafsson:

- Vi måste fatta rätta beslut både om reformen och ägarstrukturerna samt om samarbetet i regionen. Vilka än besluten blir, så måste vi kunna leva med dem, säger Gustafsson.

Offerterna för nybygget ska vara inlämnade inom tre veckor. Beslut om vilken offert bolagsstämman väljer att gå in för, ska fattas den 27:e april.

Yrkeshögskolan Point College nya fastighet på Västra Åstranden ska vara inflyttningsklar år 2018.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland