Hoppa till huvudinnehåll

Skinnpriserna rasade - Österbotten kan tappa 250 miljoner euro

Blårävsskinn
Blårävsskinn. Blårävsskinn Bild: Yle/Sofi Nordmyr blårävspäls

Ifjol hämtade pälsnäringen in cirka 500 miljoner euro till Österbotten. I år kan summan halveras, så mycket har skinnpriserna sjunkit. I dag fredag avgörs mycket. Över en halv miljon rävskinn ska säljas på en enda dag.

I dag fredag bjuder Saga Furs ut närmare en halv miljon blårävsskinn. Dagens auktion ger en fingervisning hur resten av året blir på de österbottniska pälsfarmerna.

Stiger inte priset på blåräv, och med ett lågt pris på minkskinnen, kan inkomsterna från skinnförsäljningen halveras. Ifjol hämtade pälsfarmerna 500 miljoner euro till Österbotten, i år kan det bli bara 250 miljoner.

80 till 100 euro per rävskinn borde medelpriset ligga på för att få ekonomin att gå ihop. På decemberauktionen föll priserna långt under och över 80 procent av skinnen blev osålda.

På minkskinnen som sålts de senaste dagarna borde medelpriset ligga på runt 40 euro för att ekonomin ska gå ihop, men priset har gått under 30 euro.

Mindre blårävsskinn som såldes på torsdagen rasade i pris, från drygt 120 euro ifjol till drygt 46 euro igår. Priset betalar inte ens foderkostnaderna.

Champagne och skratt

Bakom sig har pälsfarmarna fem goda år. Toppen nåddes 2013 då blåräven gick över 200 euro. Från Saga furs sade man att farmarna gick och skrattade i korridorerna på auktionshuset.

På en minkauktion i Köpenhamn var kommentaren att champagnekorkarna smäller och klackarna är i taket. Nu är det andra tongångar och förklaringarna är flera.

I takt med att rubelns kurs försvagats har ryska uppköpare försvunnit. Världsproduktionen på mink har ökat kraftigt och pressat priserna. Minken har dragit räven med sig i fallet.

Dagens problem är det gamla vanliga som näringen dragits med i alla år. Goda priser ökar produktionen och utbudet blir till sist för stort med prisras som följd.

Nu står farmarna inför frågan, hur mycket skinn vågar man producera i år? Och kan det vara klokt att frysa ner skinn i lager i väntan på bättre tider?

Efter fredagens rävauktion tas strategibesluten på farmerna. Ute i världen minskar just nu produktionen av minkskinn kraftigt. Om ett par år kan minkens pris vara något helt annat.

Dystert facit

När auktionen på blåräv avslutades på fredagen blev det precis så illa som rävfarmaren Greger Spik i Kronoby befarade.

Försäljningsprocenten blev låg och priset är i botten. 58 procent eller 347 000 skinn såldes. Medelpriset blev 52,60.

- Det är lätt att bli fattig, sade Greger Spik i morse då han följde med auktionen från sin farm i Kronoby. Auktionen hade bara pågått 45 minuter och lott efter lott drogs tillbaka eller såldes alltför billigt.

Redan då visste han att det blir en ekonomiskt sett dålig dag.

- Det här är ändå ingenting mot krisen i slutet på 80-talet. Då gick många i konkurs och det var ett rent elände.

Nu är frågan hur långvarig nedgången blir denna gång. Illavarslande är att det är svårt att sälja rävskinn trots de låga priserna.

Läs också