Hoppa till huvudinnehåll

Suburra – sex, våld och italiensk maffia

två unga mänskor i en hiss, den ena håller en död ung kvinna i famnen
Efter festen går hissen enbart neråt. två unga mänskor i en hiss, den ena håller en död ung kvinna i famnen Bild: Emanuela Scarpa, Cinema Mondo giacomo ferrara,Subura,Giulia Elettra Gorietti

Den eviga staden Rom håller sakta men säkert på att sjunka ner i ett överfullt avlopp av korruption, sex och våld. Filmen Suburra skildrar en mörk och våldsam värld där mänskan drivs framåt av pengar och makt.

Titeln Suburra anspelar på en stadsdel i Rom som redan under antiken hade ett dåligt rykte. Där fanns de skumma krogarna och bordellerna och dit kom de rika för att träffa de kriminella och göra upp sina ljusskygga affärer.

Filmen Suburra, av regissören Stefano Sollima, visar att det inte är mycket som är annorlunda i dagens Rom.

En vecka till kaos

Filmen börjar den 5 november 2011 och en textplansch genast i början av filmen upplyser oss om att det nu är sju dagar till undergången.

Här är det kanske bra att känna till att Italiens premiärminister Silvio Berlusconi avgick den 12 november 2011. Filmen handlar ändå inte om Berlusconi men är istället en skildring av den värld där han levde och verkade.

Suburra är baserad på en roman med samma namn av den italienska journalisten Carlo Bonino och deckarförfattaren Giancarlo De Cataldo.

En djupdykning ner i det mörka och våta

I Suburra dyker vi ner i den korrupta politiska världen, en värld med VIP-fester och lyxiga hotellrum, en värld där det finns droger, prostituerade och minderåriga flickor. Vi dyker ner i de kriminellas värld, där de rör sig från parlamentets salar, till den katolska kyrkans hemligaste rum och ner till det sjabbigaste caféet vid sidan av en motorväg.

Lagar finns men de gäller inte alla. Istället finns det en klar och tydlig hackordning där man bokstavligen hackar ihjäl folk då de inte gör det man förväntar sig av dem.

Suburra är en thriller som bär drag av film noir, men här ser vi inga regnvåta gator i vackert motljus. Det regnar visserligen, men inget vackert stilla sommarregn, utan ett hårt och ihärdigt skyfall. Ett klart bud om att syndafallet är nära.

Folk dör på löpande band

Filmen introducerar en mängd olika mänskor och eftersom alla vägar leder till Rom så kommer de här mänskornas vägar att korsas. Alla är de på ett eller annat sätt involverade i ett projekt där man tänker förvandla en del av kusten till ett nytt Las Vegas.

Det är fråga om mänskor som är korrupta, våldsamma, cyniska, brutala eller så annars bara ynkryggar. Och det är från första stund klart att deras antal kraftigt kommer att reduceras innan filmen är över. Ändå blir jag varje gång lika överraskad då det sker. Överraskande är det också vem som är den sista som står när filmen är över.

Filmen har så pass många olika personer och berättartrådar att det tar en stund innan man får fatt i handlingen och alla karaktärer hinner man heller inte riktigt utveckla. Antagligen är det också därför som produktionsbolaget nu kommer att vidareutveckla filmen till en 10-delad TV-serie.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje