Hoppa till huvudinnehåll

Vem blir borgmästare i Helsingfors - toppnamnen håller tyst

Helsingforsfullmäktige
Efter kommunalvalet väljer det nya stadsfullmäktige borgmästare. Antagligen kämpar Samlingspartiet och De Gröna om topposten. Helsingforsfullmäktige Bild: YLE/Christoffer Gröhn helsingfors stadsfullmäktige

Anni Sinnemäki, Laura Räty, Jan Vapaavuori med flera vill inte ännu säga något om vem som blir borgmästare i Helsingfors. Endast SDP:s Osku Pajamäki säger klart nej. Jussi Halla-Aho lovar fundera på saken.

Kampen om posten som första borgmästare kommer att föras mellan de största partierna i fullmäktige, Samlingspartiet och De Gröna. De mindre partierna får sannolikt nöja sig med poster som biträdande borgmästare.

Yle Helsinki frågade sex toppolitiker i Helsingfors som tidigare har figurerat i spekulationerna. Kan de tänka sig posten?

Anni Sinnemäki, De Gröna:

- Saken är inte aktuell ännu och jag har inte funderat djupare på en kandidatur.

Anni Sinnemäki är ny biträdande stadsdirektör i Helsingfors.
Varken ja eller nej. Anni Sinnemäki måste avgå som biträdande stadsdirektör om hon vill ställa upp i kommunalvalet och aspirera på borgmästarrollen. Anni Sinnemäki är ny biträdande stadsdirektör i Helsingfors. Bild: Yle / Ted Urho biträdande stadsdirektör i helsingfors

Sinnemäki betecknar borgmästarmodellen som historisk. Hon fungerar i dag som biträdande stadsdirektör, en post man vanligtvis sitter på i sju år. I och med den nya modellen går Sinnemäkis mandatperiod ändå bara från början av 2015 till sommaren 2017. Om hon vill ställa upp i kommunalvalet, måste hon lämna sin post före det.

Lasse Männistö, Samlingspartiet:

- Partierna funderar antagligen på saken i höst. Utgångsläget är ändå att jag är mycket nöjd med mitt nuvarande jobb, säger Samlingspartiets gruppordförande och stadsstyrelsemedlemmen Lasse Männistö.

Enligt Männistö är det alldeles för tidigt att spekulera i namn.

Laura Räty, Samlingspartiet:

Biträdande stadsdirektör Laura Räty har ännu inte beslutat om hon ställer upp i kommunalvalet nästa vår och ifall hon är tillgänglig som borgmästarkandidat.

Laura Räty.
Laura Räty funderar på om hon ska ställa upp i kommunalvalet. Laura Räty. Bild: YLE/Mirva Korpela laura räty

- Det är en sak jag måste börja fundera på, säger Räty.

Jussi Halla-aho, Sannfinländarna:

Sannfinländarnas europaparlamentariker Jussi Halla-aho torpederar inte direkt tanken på ett borgmästarskap. Han medger ändå att rollen som borgmästare inte ligger i topp över hans mål som politiker.

Jussi Halla-aho (Sannf)
Sannfinländarnas Jussi Halla-aho överväger ifall han blir tillfrågad. Jussi Halla-aho (Sannf) Bild: Yle / Heidi Herrmann jussi halla-aho

- Jag lovar fundera på saken, om någon erbjuder mig en kandidatur.

Jan Vapaavuori, Samlingspartiet:

Europeiska investeringsbanken biträdande chefsdirektör Jan Vapaavuori säger också han att borgmästarfrågan inte ännu är aktuell.

Jan Vapaavuori 17.3.2016
Jan Vapaavuori säger att borgmästarfrågan inte är aktuell för honom. Jan Vapaavuori 17.3.2016 Bild: Petteri Paalasmaa All Over Press Jan Vapaavuori,Samlingspartiet

- Jag försöker föra en allvarlig diskussion om ekonomisk politik och fästa uppmärksamhet vid Finlands problem. Mina egna karriärval är sekundära i sammanhanget och absolut inte aktuella, säger Vapaavuori.

Han medger ändå att Helsingfors i egenskap av huvudstad har stor betydelse för hur Finland klarar sig.

Osku Pajamäki, SDP:

Den enda som direkt säger nej är SDP:s Osku Pajamäki.

Osku pajamäki
Nej tack! Osku Pajamäki är den enda som talar klarspråk. Osku pajamäki Bild: osku.net pajamäki

- Utgångsläget är att jag inte är intresserad. Jag är vd för ett produktionsbolag och trivs bra med mitt jobb, säger Pajamäki.

Text: Matti Konttinen/Yle Helsinki
Läs Yle Helsinkis artikel här