Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: Flyktingavtalet bryter mot mänskliga rättigheter

Turkiska räddningsarbetare bärgar en flykting som omkom i Medelhavet i december. Tiotusentals asylsökande tog sig över till Grekland i december trots kyligt väder.
Turkiska räddningsarbetare bärgar en flykting som omkom i Medelhavet i december. Tiotusentals asylsökande tog sig över till Grekland i december trots kyligt väder. Bild: EPA/STR turkiet

Människorättsorganisationer är oroade över det avtal mellan EU-länderna och Turkiet som ska hjälpa länderna att ta kontroll över flyktingkrisen.

Avtalet träder i kraft redan i morgon och efter det kommer alla som anländer till Grekland från Turkiet att skickas tillbaka till Turkiet.

FN:s flyktingorgan UNHCR har meddelat att man kommer att övervaka genomförandet av avtalet för att försäkra att rätten till asyl bevaras.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International bryter avtalet mot de mänskliga rättigheterna.

Också FN:s barnfond Unicef kritiserar avtalet eftersom det kan vara skadligt för en person på flykt - särskilt ett barn - att bli tillbakaskickad till det instabila Turkiet.

EU-ledarna har försvarat avtalet med att säga att avsikten är att man ska hitta lagliga vägar för människor in i Europa och på så sätt stoppa människosmugglingen.