Hoppa till huvudinnehåll

Finländaren som deltar i Donald Trumps kampanj tror på en seger

– Många i Finland är förvånade över att jag stöder Donald Trump. Men i själva verket är Trump den mest europeiska och internationella av alla kandidater, säger Eerik Heijari, finländaren i New York som jobbar för att Trump ska bli USA:s nästa president.

– Folk är så trötta på Washington! På storföretagens makt, på etablissemanget. Medelklassen är arg! Deras löner har inte stigit, de vill ha en förändring. Donald Trump kommer att förnya det republikanska partiet!

Vi hinner knappt sätta oss ner innan Eerik Heijari börjar prata politik. Vi befinner oss på en restaurang i stadsdelen Manhattan i New York, och föreningen The New York Young Republican Club ska samlas för att se på kvällens presidentvalsdebatt på tv tillsammans.

Heijari, 36, har bott i New York-trakten i tre år. Han flyttade hit från Finland på grund av jobbet på ett mjukvaruföretag. Än har han inte rätt att rösta i det amerikanska presidentvalet, eftersom han inte är amerikansk medborgare, men det hindrar honom inte från att göra frivilligarbete för en av kandidaterna.

Att vara politiskt aktiv är inget nytt för Eerik Heijari, som i Finland var verksam i Samlingspartiet. De amerikanska republikanernas värderingar känns nu som det enda rätta.

– Jag vill att den offentliga sektorn ska vara liten, jag vill inte ha Obamacare, jag tycker skatterna ska sänkas och jag vill ha en stark militär.

“Kunskap och visioner”

Republikan har han varit länge, men det var i augusti 2015 som Heijari anmälde sig som frivilligarbetare i Donald Trumps kampanj. Detta var alltså innan Trump slog igenom på bred front, säger Heijari, inte utan en viss stolthet.

Heijari har lätt för att motivera varför han valde just Trump.

– Han är konservativ då det gäller ekonomin men i övrigt värdeliberal. Han är kandidaten utanför etablissemanget, han finansierar själv sin kampanj, han är ingen gammaldags republikan. Han är inte politiskt korrekt.

Trump har besökt många länder och har en europeisk fru, Melania Trump från Slovenien. Detta gör honom enligt Heijari till den mest europeiska och också den mest internationella av alla kandidater, eftersom Trump är den enda som har både levt med en europé och rest omkring i världen.

– Han har sett världen. Trump har kunskap och visioner, säger han.

Smutsigt presidentspel

Kunskap och visioner – men Trump har också blivit känd för sin fula och vassa kritik av det han ogillar. Tycker du inte Trump går till överdrift när han till exempel skäller ut sina kritiker?

– De andra kandidaterna uttrycker sig också väldigt tillspetsat, ibland låter det helt löjligt ur finländsk synvinkel. Men presidentspelet i USA är ett smutsigt spel. Man måste använda sig av tuffa metoder för att få uppmärksamhet och över huvud taget få folk att rösta. Dessutom är alla andra kandidater emot Trump och han kämpar ensam mot dem, så det är klart att han måste få skjuta tillbaka.

Trump har bland annat sagt att han ska bygga en mur mot Mexiko för att förhindra att illegala invandrare kommer in i landet, och att Mexiko ska betala för det.

Tror du verkligen att han kommer att göra det?

– Det är en del av den politiska retoriken, jag tycker att en mur kan tolkas också symboliskt. Att sätta in bättre gränskontroll är ju också att bygga ett slags mur. Trump kommer att förstärka gränsen på ett eller annat sätt.

– Samtidigt tror jag nog att om man i Finland hade ett likadant inflöde av ryska invandrare över gränsen som USA har från Mexiko så skulle man i något skede också i Finland börja tala om en en mur. Inte finns det någon nation i världen som klarar av en sådan situation.

Men hur kan en person som själv är invandrare stöda en politiker som förhåller sig kritiskt till invandring?

– Trump har sagt att man måste få ordning på den olagliga invandringen, han förhåller sig positivt till laglig invandring. De olagliga invandrarna ger de lagliga invandrarna bekymmer och ett dåligt rykte. Dessutom måste USA minska antalet lagliga invandrare på grund av de olagliga invandrarna, och det är inte rätt mot dem som väntat på att komma in i landet i åratal.

Kritik mot Trumpsupportrar

Eerik Heijari har berättat för många av sina vänner i Finland att han stöder Donald Trump. En del har blivit väldigt förvånade.

– Många är konfunderade, framför allt för att finländare inte känner till den amerikanska kampanjkulturen, och för att finländska medier bara rapporterar om när Donald Trump sagt något konstigt eller använt ett färggrant språk.

– Jag brukar förklara hur jag tänker. Jag har alltid varit en idealist, och mina vänner vet det. Många förstår sedan hur jag resonerar.

Alla är inte lika förstående. Många frågar sig också hur Heijari, som jobbar som projektledare i IT-branschen, kan stöda arbetarklassens kandidat.

– Jag känner inte alltid igen mig i beskrivningen av Trumps supportrar i medierna. Men Trump får utstå väldigt mycket kritik i medierna just nu, och den kritiken riktar sig också till oss som stöder honom. Vi utmålas som mindre vetande. Jag står nog ut med att bli utskälld, det är en del av spelet och en del av de etablerade mediernas kampanj mot Trump.

Överlägsen inställning

Michael Lind, grundare av tankesmedjan New America Foundation i Washington DC, ger Eerik Heijari delvis rätt. De etablerade medierna förhåller sig väldigt kritiskt till Donald Trump, och detta gäller också dem som röstar på Trump.

– Det finns väldigt mycket snobberi i inställningen till Donald Trumps väljare, inte minst i medierna. Många anser att Trumps supportrar är ett gäng okunniga människor som lockas av en marsmänniska.

Men det är ett misstag, säger Lind. Han anser inte att de som stöder Trump lockas av yttre faktorer, som hans karisma eller hans tv-bakgrund.

– Det handlar inte om Trumps personliga dragningskraft, att den vita arbetarklassen skulle rösta för vem som helst som ställer sig upp och skriker. Det handlar om väljare som vet vad de vill ha, och dem ska man inte se ned på även om man inte håller med. Trumps supportrar lockas av hans budskap, säger Michael Lind.

Paralleller till Sannfinländarna

Trump motsätter sig invandring, frihandel och internationalisering, men han tycker att det ändå ska finnas ett socialt skyddsnät, som till exempel ger låginkomsttagare tillgång till sjukvård. Detta attraherar vanliga republikanska väljare som är trötta på att partiet verkar styras av en rik elit.

– Trump för fram ett populistiskt budskap. Man kan direkt dra paralleller till Sannfinländarna i Finland och Sverigedemokraterna i Sverige, det är samma fenomen som dragit igenom Europa som nu kommer till USA med viss fördröjning. Det handlar alltså inte om Trump som person egentligen, om det inte hade varit Trump hade det varit någon annan med samma värderingar.

Dessutom betonar Lind att den vita arbetarklassen visserligen är överrepresenterad bland Trumps supportar, men att det inte är hela sanningen. Precis som i populistpartierna i Finland och andra europeiska länder attraherar anhängare med olika ekonomisk bakgrund, finns det också många med universitetsutbildning bland Trumps anhängare. De är alltså inte alla från samma samhällsklass, men de delar Trumps värderingar.

Slumpen spelade in

Michael Lind anser att det fanns en beställning på en populistisk kandidat. Men varför lyckades Trump slå igenom just nu?

Lind säger att detta är en följd av två olika tillfälligheter.

– Den första tillfälligheten är att Trump är en miljardär. Det amerikanska politiska systemet är kontrollerat av en donatorklass, och de skulle aldrig ge pengar till en populist. Men Trump kunde finansiera sin egen kampanj.

Den andra tillfälligheten är enligt Lind att det i motsats till tidigare val finns väldigt många jämnstarka republikanska kandidater.

– Trump har egentligen aldrig fått mer än trettio fyrtio procent av rösterna, men eftersom det inte finns en enda stark anti-Trump kandidat, är det ingen enda kandidat som lyckats få 60–70 procent av rösterna. Därför han han lyckats ta hem segern i så många primärval.

Läs också