Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingavtalet väcker förvirring

Fötter i lervällingen i Idomeni i Grekland.
Vad som händer med de tusentals flyktingar som är fast i Grekland är inte klart. Fötter i lervällingen i Idomeni i Grekland. Bild: EPA/ NAKE BATEV Grekland,flyktingläger

Frågetecknena kring flyktingavtalet är många. På statsrådet i Finland tror man att man kommer att kunna lösa det logistiska medan man i Grekland är oroad.

Avtalet som gjordes i fredags mellan EU-länderna och Turkiet leder till att flyktingar som kommer med båt till Grekland ska registreras och skickas tillbaka till Turkiet. Förutom de som är i en extra utsatt situation, de kan få lov att stanna i Grekland om de söker asyl.

I Finland är man positiv

För att kunna göra den här satsningen krävs en stor insats från EU-länderna. Det krävs enligt uträkningar mellan 2500-4000 nya personer som ska fungera som vakter, poliser och transportpersonal.

Päivi Pietarinen är specialist inom EU-ärenden på Statsrådet och tror att man kommer att lösa de logistiska problemen.

– Jag själv har den tanken att det inte blir lätt men jag tror att vi kommer att nå ett positivt resultat, säger Pietarinen.

Grekland ställer sig skeptisk

Premiärminister Alexis Tsipras ordnade igår ett extrainsatt möte för att diskutera hur de praktiska detaljerna ska gå till.

Redan på söndag är tanken att flyktingarna ska börja skickas tillbaka till Turkiet.

Amnesty fördömer avtalet

På människorättsorganisationen Amnesty International tror man inte att avtalet kommer lyckas med sina mål - att göra så att människosmugglingen upphör.

Niina Laajapuro är verkställande direktör i Finland och hon säger att överenskommelsen bryter mot de mänskliga rättigheterna. Hon vill se att det finns lagliga vägar in till Europa, inte stängda gränser.

– Amnesty tycker att avtalet är omoraliskt, olagligt och att det inte kommer att fungera i praktiken. EU har med det här avtalet vänt ryggen år flyktingar och åt det internationella människorättssystemet, som säger att vi ska skydda asylsökande och flyktingar.

Avtalet ska delvis börja gälla imorgon, men först i april så kommer allt logistiskt att vara klart, eventuellt.