Hoppa till huvudinnehåll

På söndag är det berättelsernas dag

Ann-Sofi Backgren.
Ann-Sofi Backgren. Ann-Sofi Backgren. Bild: Yle/Roger Källman ann-sofi backgren

Söndagen den 20 mars firas den Internationella berättardagagen. På söndag kväll ordnas ett berättarcafé i församlingshemmet på Bergö.

Tanken är att möjliggöra för lokalbefolkningen och andra intresserade att höra och lära sig berättelser från Bergö. Bland andra Bergöborna Viking Söderholm, Runa West och Ingabritt Forsberg-Leppä deltar i cafét som pågår klockan 19-21.

- De inleder och så hoppas jag att också många andra känner för att berätta någon anekdot från Bergö, men man får också komma bara för att lyssna, säger Ann-Sofi Backgren på SFV Bildning.

Berättarkvällen är en del av ett EU-projekt inom ramen för livslångt lärande, som Ann-Sofi Backgren är aktiv i.

Berättarfestival planeras

Det finns stora planer för arbetet att främja berättarkonsten i Finland. Inspiration hämtar man från Västerbotten i Sverige, som satsar på berättarkonsten bland annat som marknadsföring för “Berättarnas län”.

- I maj i fjol åkte en grupp på besök dit och vi träffade bland annat Marianne Folkedotter som är Sveriges enda berättarantikvarie. Hon utbildar så kallade “ordfördelare”.

En ordfördelare har som uppgift att leda berättarkvällar och -caféer, att få deltagarna att själva våga ta till orda.

Marianne Folkedotter har också anlitats för att leda kurser här i Svenskfinland. En folder med namnet “Kom igång som ordfördelare i Svenskfinland har också framställts utgående från Folkedotters utbildning.

I april ordnas en Berättarfestival i Skellefteå. Ett motsvarande evenemang är också på gång i Finland.

- Vi planerar att ordna Svenskfinlands första Berättarfestival i september 2017. Festivalen har godkänts som ett inslag i Finlands 100 års-jubileum, nu gäller det bara att skrapa ihop finansiering, säger Ann-Sofi Backgren.