Hoppa till huvudinnehåll

Stora nyhetssidor har kraschat i Sverige

Bland annat ligger Aftonbladets webbsida nere. Bild: Skärmdump från Aftonbladet borgholm

Många webbplatser som tillhör riksmedier i Sverige har kraschat. Den svenska polisen meddelar att det handlar om överbelastningsattacker.

Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Dagens industri och flera mindre rikssvenska medier har drabbats. Det här kan vara den största koordinerade attacken mot svenska mediers webbplatser hittills.

- Aftonbladet drabbades, tillsammans med andra stora svenska medier, ikväll av omfattande störningar. Vårt säkerhetsteam jobbar med ärendet, skrev Aftonbladets tf chefedaktör Sofia Olsson Olsén på Twitter på lördagskvällen.

Polisen i Sverige säger till nyhetsbyrån TT att det rör sig om en samordnad it-attack. Den började i stor skala vid 21.30-tiden finsk tid på lördagskvällen och pågick i stor skala åtminstone fram till 01.50-tiden finsk tid.

Till exempel Dagens Nyheters webbsidor blev ändå tillgängliga igen efter några timmar och Aftonbladet fungerade vid 01.20-tiden. Också Svenska dagbladets sidor var tillgängliga då och då under kvällen.

SVT och Sveriges Radio var under kvällen och natten några av de få svenska mediesajter som fungerade hela tiden.

"Djupt oroande attack"

Säkerhetspolisen i Sverige har blivit informerad om attacken. Polisen bekräftar för nyhetsbyrån att de inlett en brottsutredning.

Det är bekräftat från flera håll att det handlar om överbelastningsattacker, även kallade ddos-attacker. De gör alltså att webbplatserna överbelastas när trafik skickas i alltför snabb takt till de servrar som webbsidorna ligger på.

- En djupt oroande attack mot media och det fria ordet. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer läget noga, kommenterade Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) efter midnatt finsk tid.

Datatrafiken från ryska internetoperatörer ökade drastiskt under kvällen. Det behöver ändå inte betyda att attacken har sitt ursprung just i Ryssland.

Vem eller vilka som ligger bakom attackerna är tills vidare inte säkerställt, men uppgifter från företaget Netnod pekar på att attackerna har kommit via servrar i Ryssland. Datatrafiken från ryska internetoperatörer ökade nämligen drastiskt under kvällen. Det behöver ändå inte betyda att attacken har sitt ursprung just i Ryssland, utan det är också möjligt att trafiken bara har dirigerats där via.

Också operatören IP-Only, som enligt IDG.se har många svenska medier på sin kundlista, har rapporterat om problem. Om det är relaterat till de aktuella störningarna eller inte är tills vidare oklart.

Aftonbladet uppger att polisen nu försöker spåra ett anonymt Twitterkonto som skrev ett hot bara några minuter före attacken.

"De följande dagarna kommer attacker att riktas mot den svenska regeringen och medierna som sprider falsk propaganda", löd ett av inläggen översatta till svenska.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes