Hoppa till huvudinnehåll

Syskonen Sandström gissar att det kommer att bli besvärligt att podda ihop

Sandström
Ann-Sophie och Peter Sandström Sandström Bild: eget arkiv poddsändning

Svenskfinland får en ny podd kallad Sandström. Det är syskonen Ann-Sophie och Peter Sandström som kommer att ösa ur sina gemensamma erfarenheter. Det är nog besvärligt, svarar Ann-Sophie på frågan hur det ska bli att göra en podd tillsammans med sin bror.

Beroende på om man föds till kvinna eller till man så kan livet innebära rätt olika saker – det är syskonen Sandströms erfarenheter ett kvitto på. Men trots det kan vägen från barn till vuxenhet vara krokig på olika sätt.

Ann-Sophie Sandström och Peter Sandström, storasyster och lillebror. Ann-Sophie är från tidigare van radiopratare, bland annat i programmet ”Samtal om livet”. Peter är känd författare till berörande skönlitterära verk som Transparente blanche och Till dig som saknas.

I fjol kom Peter ut med Rööluuvån skriven på dialekt, det som Peter och Ann-Sophie nu också kommer att använda i sin podd. Båda är uppvuxna i Nykarleby men det är dialekten som talas i Purmo som är deras gemensamma språk.

Hon ser ju så söt och ung ut

Peter berättar att många tänker sig att Ann-Sophie är hans lillasyster.

– Det är många som tror att jag är mycket äldre för hon ser ju så söt och ung ut. Och grejen är den att jag har en respekt för äldre människor och när min syster frågade ”Ska vi börja göra en podd?”, så sade jag ”Nå, okej”. Så därför.

Jag brukar svara nej på det mesta som folk frågar mig, oberoende vad de frågar om, fortsätter Peter varpå Ann-Sophie blixtsnabbt kontrar med att Peter brukar säga: Vad du än frågar, är svaret nej!

– I synnerhet då Ann-Sophie frågar, langar Peter tillbaka.

Men till Ann-Sophies förvåning svarade Peter inte nej denna gång.

Uppdatering av vårt kollektiva minne

På frågan vad Sandströmmarna ska prata om, svarar de med en mun ”Vad ska vi INTE snacka om, vad som helst!”

Peter berättar att det kommer att vara erfarenhetsbaserat, de kommer att tala om sådant som de har känt genom åren. De har levt tillsammans ganska länge redan, konstaterar han, och de vet en del.

– Men samtidigt så inser vi, ju längre vi lever desto mindre vet vi egentligen, så på sätt och vis är det så att vi uppdaterar vårt kollektiva minne och hoppas att det här kan ha en allmängiltig betydelse också för andra, fortsätter Peter.

Ann-Sophie är osäker på om hon kan skriva under det här. Ivrig och otålig som hon är vill hon bara att de sätter sig ner och pratar och bandar och ser vad det blir.

En gemensam erfarenhet som säkert kommer att avhandlas är den gemensamma interrailen till Rumänien 1981, en historia som i något skede var det som själva podden skulle handla om – i tio avsnitt. Och så besöker de ju "Mamm".

Sandström och Mamm
Hemma hos mamma Sandström Sandström och Mamm Bild: eget arkiv poddsändning

En annan idé var att låta Ann-Sophie lära sig att sjunga Velvet Underground-medlemmen Nicos låtar. Till tramporgelsackompanjemang.

Han kan vara så himla irriterande

På frågan om hur det ska bli att arbeta ihop så här med sin bror, svarar Ann-Sophie:

- Det är nog besvärligt. För han kan vara så himla irriterande och så vet han vilka saker som retar mig…

Det första avsnittet ska handla om Ann-Sophie och hennes trauman från barndomen, berättar Peter.

– Det var nämligen så att föräldrarna hade väntat sig en pojke. Och så fick de flicka. Så hon hette ju Peter innan hon föddes. Men sedan fick de ju ta plan B när de såg att det var en flicka i alla fall.

Och det här har varit en sak som Ann-Sophie har burit på. Men jag har alltid sagt att det egentligen är en jättebra sak för Ann-Sophie som hon har behövt, en uppförsbacke som har danat hennes personlighet.

– Alltså nu pratar han mycket skräp, kontrar Ann-Sophie och himlar med ögonen.

Sandström kommer att publiceras en gång i månaden och det första avsnittet är ute på måndag den 21.3 klockan 8 på Arenan, iTunes och Soundcloud.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje