Hoppa till huvudinnehåll

Ted och Kaj och Mammapolis favoriter bland Svenska Yles poddar

Hörlurar och en ipod på ett bord
Svenska Yle har ett brett utbud poddar. Hörlurar och en ipod på ett bord Bild: Creative Commons/Steve Best hörlurar,Podcaster Podcaster

Svenska Yle har ett brett utbud poddar på Arenan, Itunes och Soundcloud. Ted och Kaj och Mammapolis finns bland de mest nerladdade poddarna.

De populäraste Ylepoddarna i Finland är långköraren Koe-eläinpuisto, Pikku Kakkosen ladattavat sadut och Politiikkaradio, med över 120 000 nerladdningar per program på ett halvår. Varje vecka laddas det ner över en halv miljon Ylepoddar.

- Svenska Yle började med de första regelrätta poddarna för ungefär två år sedan, säger Johan Aaltonen, tf. mediechef på Svenska Yle.

Redan tidigare gjordes en del radioprogram också som poddar, men för två år sedan gjordes den första egentliga poddproduktionen, förklarar Aaltonen.

Vad är poddar?

Om du inte har bekantat dig med poddar tidigare, så handlar det om ljudprogram på internet som går att ladda ner och lyssna på både på datorer, smarttelefoner och andra apparater som kan hantera RSS-flöden.

Det praktiska med poddarna är att man kan prenumerera på en viss podd. Det innebär att den uppdateras automatiskt till datorn, smarttelefonen eller pekdatorn när ett nytt avsnitt publiceras. Till skillnad från direktsänd radio kan man avbryta lyssnandet när som helst, och fortsätta från samma ställe i programmet när det passar en själv.

Fördelen med poddar är också att man kan koncentrera sig på podden på ett helt annat sätt än på direktsänd radio. Poddarna kan innehålla mera djuplodande och nischat material än radio, eftersom de flesta radioprogram riktar sig till en betydligt bredare publik än poddarna.

Att göra en podd är dessutom tekniskt enkelt. Alla som äger en laptop eller en dator med en mikrofon kan producera egna poddar och ladda upp dem på sina webbsidor eller till exempel på Itunes. Man kan också ladda ner flera olika poddappar till sin smarttelefon eller pekdator. Apparna gör det lätt att prenumerera på sina poddfavoriter. Att sedan göra innehållet så pass intressant att podden hittar sin publik är en helt annan sak.

2016 är poddens år!

Mängden poddar på internet har mångfaldigats på bara några år. Enbart på Itunes finns det långt över en miljard poddar att prenumerera på, på över hundra olika språk. Itunes är fortfarande den främsta plattformen för poddar, men de flesta mediebolag har samlat sitt poddutbud också på sina egna nätsidor.

På Svenska.yle.fi har vi samlat våra poddar på en egen sida där du lätt kan hitta dina favoritpoddar på ett och samma ställe.

Ted Forsström är ena halvan av Svenska Yles succépodd Ted och Kaj, en podd som Forsström gör tillsammans med Kaj Korkea-aho. Forsström ser positivt på poddarnas framtid.

- Poddarnas framtid ser ljus ut tycker jag! Hur tekniken än går framåt så finns det alltid ett behov av att lyssna på prat utan att behöva titta på något. Man vill lyssna på någon eller något specifikt, vid en viss tidpunkt. Och eftersom allt mer inom media blir "on demand" så är det också naturligt att inte bara lyssningssättet utan också innehållet blir on demand. Man vill lyssna på någon eller något specifikt, vid en viss tidpunkt. Vanlig teve är gammalmodigt och konstigt för såna som är uppvuxna med Netflix, säger Forsström.

Mobiltelefon
Mobiltelefon Bild: Jan Vašek mobiltelefon

Alla Svenska Yles poddar finns på Arenan

  Lyssna till exempel på:

 • De Eurovisas podd med Eva Frantz och Johan Lindroos handlar om Eurovisionen i dess glitterprakt.
 • Ted och Kaj. En podd om livet som Ted Forsström och Kaj Korkea-aho upplever det. De två vännerna bakom bland annat Radio Pleppo pratar öppet om allt som är roligt, jobbigt, korkat eller fruktansvärt, så länge som det är intressant.
 • Mammapolis med Maria Sundblom-Lindberg och Sandra Helsing behandlar relationer, känslor och andra svåra mänskliga mysterier.
 • Sandström är den nyaste podden på Svenska Yle och görs av syskonen Ann-Sophie och Peter Sandström på Purmodialekt. I podden ventileras den gemensamma uppväxten, livets glädje och förjävlighet och allt som hör livet till.
 • Eftersnack är en långkörare med över fyra år på nacken, Magnus Londen och Jeanette Björkqvist står för snacket och har oftast en studiogäst med sig. Eftersnack behandlar veckans aktuella ämnen.
 • Den finlandssvenska mediepodden. Svenska Yles Alex Fager och KSF Medias Micaela Röman diskuterar mediefältet i Svenskfinland och Finland. Det handlar främst om innehållet, men också om teknik och framtiden.
 • Polpodden med Svenska Yles Anne Suominen och KSF Medias Susanna Ginman reder ut och kommenterar politikens knutar i stort och smått.

Fakta om poddar

 • Ljudklipp på internet har funnits redan från början av 1990-talet.
 • Audiobloggare lade grunden till dagens poddar i början av 2000-talet.
 • Tekniken bakom poddarna heter RSS. RSS gör det möjligt att prenumerera på ljudfiler.
 • När Apple lanserade poddar på Itunes 2004 fick formatet mera genomslagskraft.
 • År 2014-2015 slog podden igenom på bred front.
 • Apple har sagt att det redan 2013 fanns över en miljard prenumerationer på poddar i Itunes.
 • På Itunes finns det över 285 000 enskilda poddar på över hundra språk
 • DIY (Gör det själv) radio har över 39 miljoner lyssnare varje månad enbart i USA
 • Den för tillfället populäraste podden i världen är Serial, en dokumentärartad rysare från det verkliga livet. Serial hade över 100 miljoner lyssnare per avsnitt 2015.

Lyssnar du på poddar?

Vad intresserar dig mest; humor, kultur, vetenskap, sport eller politik? Vi vill på Svenska Yle veta mer om vad som intresserar just dig! Välj tre favoriter från listan.

Humor
31.3% (36 röster)
Politik
14.8% (17 röster)
Vetenskap
14.8% (17 röster)
Kultur
14.8% (17 röster)
Känslor och relationer
13.0% (15 röster)
Sport
5.2% (6 röster)
Dataspel
4.3% (5 röster)
Mode och trender
1.7% (2 röster)
Antal avgivna röster: 115

Artikeln uppdaterades 4.35 i och med Poddagen i Radio Vega.