Hoppa till huvudinnehåll

Utvisningsrekord för grinigt TPS – ”Jätteskoj med slutspel”

Tomi Kallio, mars 2016.
Tomi Kallio behöll lugnet – många lagkamrater inte (arkivbild). Tomi Kallio, mars 2016. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Tomi Kallio,kallio,HC TPS (ishockey)

På en match samlade TPS drygt 35 procent av Tapparas totala grundseriesaldo i antalet utvisningsminuter. Kärpät kvitterade kvartsfinalserien mot TPS, som inte kunde hålla nerverna i styr.

Ligans snällaste lag Tappara noterades för totalt 438 utvisningsminuter på 60 grundseriematcher. I lördagskvällens heta kvartsfinal mot Kärpät var TPS saldo 156 – i en enda match.

Efter att Kärpät ryckt upp en 4–0-ledning i början på den andra perioden koncentrerade sig hemmaspelarna i första hand på att skämma ut sig. Kärpät vann till slut med 6–1 framför 8726 åskådare i Åbohallen.

Patrik Moisio tilldelades dubbla matchstraff plus en personlig tia, och med sina sammanlagt 60 utvisningsminuter (5+5+20+20+10) satte han nytt rekord för en ligamatch. Han slog Markus Palmroths rekord med en minut.

I TPS-lägret fick Jonne Virtanen och Ilkka Pikkarainen därtill varsitt matchstraff. Dessutom visades tränaren Ari-Pekka Selin upp på läktaren, och Francis Pare tog en personlig tia efter slutsummern.

Patrik Moisio, TPS, februari 2015.
Busen Patrik Moisio gjorde nytt ligarekord. Patrik Moisio, TPS, februari 2015. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press moisio

– Jag har spelat slutspel i 20 års tid och oftare varit med om såna här matcher än snälla. Det är en del av playoffhockeyn, säger TPS-kaptenen Tomi Kallio till Yle Sporten.

Kallio uppträder lugn och sansad i Yle Sportens intervju, men TPS assisterande tränare Jarno Pikkarainen – som vikarierade Selin under presskonferensen – röt till rejält i riktning domarna och Kärpätlotsen Lauri Marjamäki.

– Motståndartränaren håller nu som då sällskapsklubb med domarna. Det hör inte hit. Vår tränare fick inte ens muntur. Det är svårt att acceptera, sa Pikkarainen medan Marjamäki tyst satt bredvid.

"Allting är öppet"

Tomi Kallio vill genast lämna storförlusten bakom sig och blicka fram emot tisdagens dust i Uleåborg, där TPS på fredagen besegrade Kärpät med 2–1 efter förlängning.

– Vi är givetvis besvikna men samtidigt vet vi att det står 1–1 och allting är öppet. Nu gäller det att glömma det här så snabbt som möjligt. Vi har ledigt imorgon och får vila både kropp och själ, sen laddar vi om, säger slutspelets poängetta (1+4).

Tomi Kallio, mars 2016.
Tomi Kallio har i år varit precis den ledargestalt som TPS har saknat. Tomi Kallio, mars 2016. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Tomi Kallio,kallio,HC TPS (ishockey)

TPS inledde slutspelet med två övertygande segrar över Sport i den första playoffomgången och inför lördagens drabbning var laget – för första gången denna säsong – inne i en fyra matcher lång segersvit.

– Spelet fungerar stundtals riktigt bra. I fredags höll vi ihop fulla 60 minuter, i dag skapade vi fler lägen om dem under första tio, men sen får de 1–0, vi tar fel beslut, det blir utvisningar och de straffar oss med sitt väldigt effektiva powerplay (Kärpät gjorde fem mål i powerplay, red. anm.).

"Kärpät får verkligen betala priset"

Hur svårt blir det att ta fyra segrar mot detta Kärpät?

– Såklart kommer det att bli väldigt svårt. Kärpät ligger ju i en helt egen klass vad gäller resurser och spelare, de kan värva vem som helst när som helst och har också många egna produkter. Men om Kärpät vill ta sig vidare får de verkligen betala priset.

Du är tillbaka i TPS efter en paus på 15 år, hur roligt har det varit att leda laget till slutspel?

– Väldigt roligt, svarar Kallio. Även Sportserien var kul, det var ändå fyra år sen TPS senast spelade i såna matcher. Det är jätteskoj med slutspel. Jag tycker vi igen har fått en positiv atmosfär kring hockeyn i Åbo, och vi ska verkligen göra allt för att gå vidare.

Se hela matchprotokollet med alla utvisningar här.

Ikonen: Vi spelar om stora saker

Kärpätyttern Juuso Ikonen skrattar till när TPS utvisningssalva kommer på tals, men väljer att koncentrera sig på den värdefulla segern, som innebär att den regerande mästaren tog tillbaka hemmafavören.

– Vi satsade mycket på inledningen och lyckades bra i början. Jag tycker det var helt förtjänt med 3–0 efter den första perioden. Efter det försvarade vi klokt och gjorde några mål, beskriver Ikonen segerreceptet till Yle Sporten.

– Vi hittade kanske inte den rätta playoffkänslan på fredagen, men nu fick vi den första segern, vilket är viktigt. Det spelar ingen roll att segern kom med klara siffror, bara segern räknas.

Juuso Ikonen, Kärpät, januari 2016.
Juuso Ikonen har trivts i Uleåborg. Juuso Ikonen, Kärpät, januari 2016. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Juuso Ikonen,ikonen

Esbosonen Ikonen, 21, har gjort en lyckad debutsäsong i Kärpät och samlade sjätte mest assist av alla spelare i grundserien (9+30=39 poäng). Han säger sig vara nöjd med sina prestationer, och hyllar även kedjekamraten Sebastian Aho.

– Han är en väldigt duktig spelare, men det är egentligen helt samma vem man spelar med – vi har ett mycket bra material och det gäller bara att köra på.

Vad ska ni göra för att inte känna er för nöjda på tisdag?

– Det finns ingen risk, menar Ikonen. Vi vet att TPS har ett väldigt bra lag som säkert kommer att bättra på. Vi bättrade i dag på jämfört med i går, och måste fortsätta på tisdag. Det är stora saker vi spelar om nu, varje situationen har betydelse. Det är jätteroligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport