Hoppa till huvudinnehåll

Var finns nästa Berghäll – vi tar pulsen på Helsingfors förorter

Under de senaste tio åren har Berghäll och området kring Vasagatan fått allt fler hippa kaféer och krogar där det unga kreativa folket trivs. Yle Huvudstadsregionen utredde om någon annan stadsdel kunde se likadan ut om fem eller tio år.

Veckans Din stad-fråga är ”Vilken stadsdel är nästa Berghäll?”. Stadsdelar som Botbyhöjden, Kvarnbäcken och Nedre Malm har allt fler invånare i åldern 20-29, det här enligt statistik från Helsingfors stads faktacentral. Yle Huvudstadsregionen såg också på vilka stadsdelar som var populära som hashtaggar på Instagram – Hertonäs och Malm seglade där upp som favoriter.

Gatukonst i Nedre Malm.
Väggmålnignar i Nedre Malm - allt fler unga bor i stadsdelen och #Malmi är populärt på Instagram. Gatukonst i Nedre Malm. Bild: Yle/Petter West Malm, Helsingfors stad,street art,gatukonst,Nedre Malm

- Jag tror att man i den här frågan med Berghäll menar ett område där det bor unga människor som har en viss livsstil, och som uppskattar att bo i ett urbant och livligt område där det finns krogar och ordnas evenemang, säger Henrik Lönnqvist som är forskningschef på faktacentralen.

De närliggande stadsdelarna Vallgård, Hermanstad och Arabiastranden börjar nås av samma utveckling som Berghäll.

- Ett nytt Berghäll finns inte riktigt ännu. Men på ett allt vidare område finns det ett engagemang i det egna bostadsområdet. Innerstaden verkar växa mot förorterna i den meningen att man hittar invånaraktivism och ett visst slags tjänster också på annat håll än i Berghäll där det här fenomenet har startat, säger Henrik Lönnqvist.

I Hertonäs är söndagsbrunchen populär

Yle Huvudstadsregionen besökte Hertonäs och Malm för att se om de har något av samma urbana puls som Berghäll. I Hertonäs har den lokala puben vid metrostationen blivit bistro för några år sedan. Söndagsbrunchen är populär, och det går att få en riktigt lyxig hamburgare för 18.50 euro.

Karri Pykälä.
Karri Pykälä har bott i fem år i Hertonäs. Karri Pykälä. Bild: Yle/Petter West karri pykälä

- Inte blir det här ett nytt Berghäll, men det är en unik och mångsidig stadsdel. Hertonäs är mångkulturellt. Mina grannar kommer från 20 olika länder – Bosnien, Kongo, Gambia, Somalia, Rumänien, räknar Hertonäsbon Karri Pykälä upp.
Olli Ruikka på Hertonäs metrostation.
Olli Ruikka bor i Sörnäs, han väntar på metron i Hertonäs. Olli Ruikka på Hertonäs metrostation. Bild: Yle/Petter West olli ruikka

På metrostationen sitter Olli Ruikka på golvet i lotusställning och blundar. Han studerar steinerpedagogik på Degerö och bor i Sörnäs.

- Jag tror att en sådan äkthet som folk förr sökte i Berghäll har flyttat österut, säger Ruikka.

Helsingfors är inte Berlin

I Berlin upptäcks med jämna mellanrum nya stadsdelar, ett år är det Prenzlauer Berg, ett annat år Friedrichshain som är hippt. Men i Helsingfors finns det inte en så stor innerstad som i Berlin. Frågan är om någon av stadens förorter kan bli ett nytt Berghäll.

- Det går lätt så att om ett område blir lockande så lockar det helt nya människor, sådana som har en god betalningsförmåga. Det kan jaga bort en del av dem som på sätt och vis skapat området. Den sortens fenomen är bekant ute i världen. I Helsingfors är innerstadens närområden redan rätt så dyra så på det sättet finns det ett tryck utåt från stadskärnan, säger Henrik Lönnqvist på faktacentralen.

Loppmarknad på Malms järnvägsstation.
Gångbron ovanför järnvägen i Malm har blivit lopptorg. Loppmarknad på Malms järnvägsstation. Bild: Yle/Petter West loppmarknad,Malms järnvägsstation

Enligt Pekka Vuori på Helsingfors faktacentral kan det inte födas ett likadant område i Helsingfors som Berghäll – eftersom 85 procent av bostäderna i Berghäll är ettor och tvåor. I förorterna är bostäderna större. Men Kvarnbäcken kommer att locka allt fler studerande, när yrkeshögskolan Metropolia öppnar ett nytt campus där år 2019. I närliggande Hertonäs och Kasberget finns det en stor mängd små bostäder, så de områdena kan locka allt fler unga.
Asta Lappalainen.
Asta Lappalainen är 20 år gammal, hon tror inte på att Malm kan bli ett nytt Berghäll. För långt från centrum och för lite att göra, tycker hon. Asta Lappalainen. Bild: Yle/Petter West din stad

Forskningschef Henrik Lönnqvist tycker Malm, Hertonäs och Kvarnbäcken är på det sättet intressanta områden att bostadspriserna inte är så höga.

- På dessa områden är bostadspriserna måttliga jämfört med resten av Helsingfors och det finns små bostäder. Inte så små som i Berghäll men bostäderna är inte jättelika. Så visst finns det en viss potential i de här områdena, de är alla rätt nära innerstaden, säger Henrik Lönnqvist.

I Malm säljs koriander på torget

Caius Fritz.
I den vegetariska restaurangen Govindam kan man välja mellan att sitta vid vanliga bord eller de här låga borden. Caius Fritz driver restaurangen som ägs av Krishna-rörelsen. Caius Fritz. Bild: Yle/Petter West caius fritz

Sedan i fjol har Krishna-rörelsen drivit en vegetarisk lunchrestaurang i Malm. Kunderna får välja mellan vanliga bord och stolar, och lägre bord där du sitter på en dyna på golvet. Cajus Fritz som driver restaurangen tycker det är upp till Malmborna själva att göra Malm till ett nytt Berghäll.

- Det är ju om man vill. Om man för sådana tankar vidare, att hej vi gör så här, och gör det mer bohemiskt så visst är det möjligt.

Frukter och örter till salu på Malms järnvägsstation.
På gångbron ovanför tågperrongen visar Malm sin mest färggranna sida. Ett torgstånd säljer allt från frukter till knippen av kryddor. Frukter och örter till salu på Malms järnvägsstation. Bild: Yle/Petter West frukthandel,torghandel,örter,Malms järnvägsstation

Pertti Kinnunen säljer bort sina gamla saker på gångbron ovanför järnvägen, här tillåter staden lopptorg. Han har bott i Malm i 18 år och tycker det är en fin och lugn stadsdel.

- Nu när det har planlagts nya bostadsområden här, och Malms flygplats kanske bebyggs, så kanske det kommer ny aktivitet hit och fler unga som vill bo här, säger Pertti Kinnunen.

Pertti Kinnunen.
Pertti Kinnunen tycker Malm är en fin stadsdel. Pertti Kinnunen. Bild: Yle/Petter West din stad

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen