Hoppa till huvudinnehåll

Bybutiken är en tuff men givande livsstil

Kundbetjäning
Irina Hoyer-Viitala betjänar en kund. Kundbetjäning Bild: Yle/Fredrika Sundén bybutiker,emsalö bybutik

Emsalö bybutik i Borgå skärgård fick en ny ägare i Irina Hoyer-Viitala från och med årsskiftet. Dagarna för bybutiksägaren blir långa och pusslet är inte alltid lätt att lägga, men Hoyer-Viitala säger att arbetet är värdefullt.

Vid årsskiftet tog Irina Hoyer-Viitala över bybutiken på Emsalö i Borgå skärgård. Tidigare har hon jobbat som biträde i butiken.

Irina Hoyer-Viitala
Irina Hoyer-Viitala. Irina Hoyer-Viitala Bild: Yle/Fredrika Sundén emsalö bybutik

Hon bor själv på ön, och har skött om sina föräldrar där hemma.

Därför vet hon hur viktigt det är för seniorer att få bo hemma, att bli omskötta och att få den omvårdnad och uppmärksamhet de behöver.

– Det är ganska speciellt att få bo på en ö. Förutsättningen för att kunna bo här är att inte alltid behöva åka in till stan och att det finns en fungerande affär som har många funktioner, säger Hoyer-Viitala.

Hyllorna fylls av kundernas önskemål

Bybutiken bjuder på allt det Emsalöborna kan tänkas behöva.

– Tanken har varit att sortimentet är interaktivt. Jag har det på hyllan som kunderna önskar och har sagt att de vill ha.

Emsalö bybutik
Emsalö bybutik Bild: Yle/Fredrika Sundén emsalö bybutik

Hoyer-Viitala sprudlar av idéer för vad butiken kan erbjuda. Bland annat är det minnesklinik, eller happy hour som det hellre kallas, på fredagsförmiddagarna.

Konceptet går ut på att äldre får komma för att diskutera gamla minnen och dricka en kopp kaffe tillsammans.

Värdefullt för äldre att bli hörda

Hoyer-Viitala säger att responsen har varit bra och att det har varit ganska fullt på bybutiken under fredagsmorgnarnas happy hour.

– Folk får berätta sin story. Det är så värdefullt att bli hörd. Sitter man hemma i sin stuga så blir man inte hörd.

Hon konstaterar att alla äldre inte är ensamma, men att många helt tydligt njuter av att ha utbyte och att få växla tankar och idéer med andra.

– Över huvud taget ska det här vara ett ställe dit folk kan komma för att fråga var man får tag på den och den, och det och det. Jag vill också föra människor samman och hjälpa dem lära känna varandra.

Folk som dricker kaffe
Kaffe och småprat under happy hour. Folk som dricker kaffe Bild: Yle/Fredrika Sundén emsalö bybutik

"Vi skulle vara i blåsten utan bybutik"

En av dem som besöker happy hour på fredagsförmiddagen är Per Juslin, som Irina Hoyer-Viitala kallar för byns själ och hjärta.

Han är en tvättäkta Emsalöbo, trots att han bodde annanstans i några år.

– Jag har alltid pläderat om att vi skulle vara ordentligt i blåsten om vi skulle vara utan bybutik, säger Juslin.

– Jag är än så länge bilburen och kan åka till stan, men det finns många som inte är det. Någon gång tar mitt bilkörande också slut. Hur skulle man göra då?

Per Juslin
Per Juslin. Per Juslin Bild: Yle/Fredrika Sundén emsalö bybutik

Varje tisdag och fredag är det butiksdag, och på fredagar är minneskliniken öppen. Då brukar det samlas lite mer folk på bybutiken, berättar Juslin.

– Vi brukar prata gamla minnen. Kaffe får man gratis, men brödet köper man till om man vill ha. Så berättas det kanske lite skvaller och jag brukar alltid ha någon vits att ta till.

Emsalö bybutik
Emsalö bybutik Bild: Yle/Fredrika Sundén emsalö bybutik

Ingen lätt ekvation

Bybutiker blir allt mer sällsynta, och många av dem har lagt av eftersom verksamheten inte lönar sig.

Under ”happy hour” på fredagen är det åtminstone full rulle på butiken i Emsalö, och Irina Hoyer-Viitala får stå i hela tiden.

Men ekvationen är inte alldeles lätt att få ihop med dagens prissättning och regler.

– Visst är det ju svårt och tungt. Det krävs en hel del att ha butik och jag vet inte om jag får det att lyckas, men jag gör mitt bästa.

– Vardagen kan vara mycket det att man täpper hål och släcker bränder, det är verkligen tufft men absolut värt det.

Stickade plagg
Stickade plagg Bild: Yle/Fredrika Sundén emsalö bybutik,stickade plagg
Konserver
Konserver Bild: Yle/Fredrika Sundén konserver,butikshylla

Då klockan vid dörren plingar och en ny kund stiger in i butiken hälsar Hoyer-Viitala glatt. Hon vet också vad de flesta av kunderna heter.

En del av den intima bybutikskänslan uppstår av att köpmannen lär känna kunderna på ett helt annat sätt.

Betjäningen ska vara personlig.

– Om jag ser en karl komma in så tänker jag att där kommer chilimannen, oj, har jag chilinötter. Man vet precis vem som vill ha vad och vilken blåbärsyoghurt det ska vara.

Långa arbetsdagar

Tills vidare får Hoyer-Viitala inga leveranser till bybutiken. Hon hämtar själv varje litet salladshuvud och mjölkburk.

Hon har helt enkelt inte hunnit sitta ner för att planera. Arbetsdagarna blir lätt långt över tretton timmar långa och det är mycket att stå i.

– Planerar gör jag hela tiden då jag kör bil. Det är min enda vilostund. Men konkret att ringa och göra avtal har jag inte tid för. Jag har för många bollar i luften.

Grönsaker och frukter
Varje tomat är speciellt utvald av ägaren. Grönsaker och frukter Bild: Yle/Fredrika Sundén emsalö bybutik,frukter,grönsaker

Många idéer för bybutiken finns fortfarande på lager. Egentligen är idéerna alldeles för många, säger hon med ett skratt.

Bland annat vill hon göra gården mer levande.

– I Tyskland finns det ett koncept som går ut på att man till exempel har en borrmaskin, kanske en dammsugare och en vispel, och sedan får hela byn låna därifrån. Något sådant skulle jag gärna få i gång i vårt skjul.

Det skulle vara så trevligt att man kunde köra in här och skjulets dörrar skulle vara öppna. Som en öppen famn, och man är välkommen.― Irina Hoyer-Viitala

Loppmarknad och något slags koncept för samåkning till jobbet finns också i tankarna. Likaså ordnas en del evenemang i anslutning till bybutiken.

Till exempel under påsk blir det en miniutställning med Jan Fröjdmans fotografier från Emsalö.

"Ibland blir man trött och tror att man är helgalen"

Vad har Hoyer-Viitala tyckt om att vara köpman hittills?

– Det har varit alldeles fantastiskt, verkligen. Tufft är det och ibland är man trött och tänker att man har blivit helgalen och undrar varför man gör det här.

– Men sen när man ser nöjda kunder och varvar ner lite, så märker man hur värdefullt det är och njuter av varje stund.