Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i Sverige utreder överbelastningsattacker mot mediehus

Bild: Skärmdump från Aftonbladet borgholm

Flera av de stora riksmediernas webbplatser i Sverige låg nere under lördagskvällen, något som nu utreds som en samordnad it-attack.

Mycket tyder på att det handlar om en samordnad hackerattack eller överbelastningsattack, även kallad ddos-attack. Webbplatsen överbelastas när trafik skickas i alltför snabb takt till de servrar som webbsidan ligger på.

En brottsutredning har inletts. Ärendet låg inledningsvis hos Stockholmspolisen, men under kvällen tog polisens nationella operativa avdelning NOA över utredningen. Även Säkerhetspolisen har informerats om attackerna.

Bland de drabbade fanns Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

- En djupt oroande attack mot media och det fria ordet. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer läget noga, kommenterade Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) efter midnatt finsk tid.

På söndag morgon fungerade nätsidorna normalt.

Kommentatorer vid de drabbade medierna skriver att det är skrämmande hur enkelt de största mediehusen kan slås ut och att det går att tysta dem samtidigt.

Hot på Twitter

Aftonbladet uppger att polisen nu försöker spåra ett anonymt Twitterkonto som skrev ett hot bara minuter före attacken.

Klockan 19.28 lades ett anonymt hot ut på Twitter. ”De följande dagarna kommer attacker att riktas mot den svenska regeringen och medierna som sprider falsk propaganda”, står det i ett av inläggen.

Exakt klockan 19.30 började störningarna märkas av på flera nyhetssajter.

Vem eller vilka som ligger bakom attackerna är tills vidare inte säkerställt, men uppgifter från företaget Netnod pekar på att attackerna har kommit via servrar i Ryssland. Datatrafiken från ryska internetoperatörer ökade nämligen drastiskt under kvällen.

Det behöver ändå inte betyda att attacken har sitt ursprung just i Ryssland, utan det är också möjligt att trafiken bara har dirigerats där via.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes