Hoppa till huvudinnehåll

Vargen skrämmer barnfamiljer

Vargarna skrämmer människor i sydvästra Finland. Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland. Bild: Yle/ Harri Alanne varg,Vargjakt,vargskräck

Nioåriga Eerika i Virmo får inte gå i skogen på egen hand, och elvaåriga Marija får inte ens vara ensam på gården.

Vargarna i sydvästra och södra Finland har blivit flera. Minst 30 vargar bor i sydväst: två flockar i Egentliga Finland, en i Satakunta och en i västra Nyland. Tillsammans utgör de rejält över en tiondel av alla vargar i Finland.

Särskilt i kommunerna norr om Åbo kommer vargarna närmare bebyggelsen än i andra delar av landet, och det här skrämmer många barnfamiljer.

Nioåriga Eerika i Virmo får "vargskjuts", som innebär att skoltaxin kör henne ända in på gården, eftersom hon bor inom vargarnas revir. Det är bara 500 meter till hemmet från landsvägen där taxin normalt stannar, men Eerikas pappa Jarmo vill inte ta risker.

Eerika 9 år (till vänster) får "vargskjuts" hem från skolan eftersom hon bor inom vargreviret. Eerika 9 år (till vänster) får "vargskjuts" hem från skolan eftersom hon bor inom vargreviret. Bild: Yle/Henrik Leppälä eerika,varg,Virmo

– Jag har stött på varg hundra meter från barnens skola. Den stannade på åkern bakom skolan och stirrade mig stint i ögonen, den blicken glömmer jag inte i första taget, säger Jarmo.

Eerika själv hoppas att vargen inte kommer in på familjens gård. Vargen har sprungit förbi i utkanten av gården upprepade gånger.

Det kan tyckas att rädslan är överdriven, eftersom det är långt över 100 år sedan en varg har angripit ett barn i Finland.

– Vargen är samma rovdjur i dag som den var för 100 år sedan, säger Jarmo.


Familjen vill inte att vi nämner deras efternamn, eftersom den som talar om vargar ofta förargar andra.

Vargen på busshållplatsen

Vargarna har sprungit bara någon meter ifrån huset där Marija Hannula bor i Virmo.

– Jag får inte vara ensam på gården, jag måste ha min pappa eller mina äldre bröder med, säger Marija.

Elvaåriga Marija Hannula får inte vara ensam på gården. Marija Hannula får inte vara ensam på gården. Bild: Yle/Henrik Leppälä marija hannula,varg,Virmo

Marijas pappa Seppo Hannula ondgör sig över att Virmo kommun betalar för "vargskjuts" bara under den mörka delen av året.

– Jag har sett en stor varghanne på samma busshållplats där det är meningen att barnen ska stå och vänta på skoltaxin, säger Seppo Hannula.

Han kör själv sin dotter till skolan under de ljusare månaderna, han vågar inte låta henne gå till busshållplatsen.

Femton barn i Virmo har fått vargskjuts den gångna vintern, och antalet barn som får vargskjuts är ungefär lika stort i grannkommunen Nousis.

Vargen syns mera i sydväst

Invånarna i Egentliga Finland är flitiga med att rapportera sina iakttagelser av vargarna - eller vargspåren. De ringer rovdjurskontaktpersonerna som gör anteckningar i Tassu-registret. På den här
kartan över rovdjursakttagelser bildas en mörk fläck norr om Åbo - här har särskilt många vargar visat sig.

– Under det gångna året kunde jag få tre samtal i veckan. Vargen visar sig också när det är ljust och kan dyka upp mitt i byn. Och byborna tycker verkligen inte om det här, säger Jorma Laiho som är rovdjurskontaktperson i Nousis.

Ilpo Kojola är vargforskare vid Naturresursinstitutet och verksam i Rovaniemi.

– Vargen rör sig mest på natten, i gryning och skymning, sällan mitt på dagen. Men ju mera det finns bebyggelse, desto oftare springer vargen in på folks gårdar. I sydvästra Finland kan en och samma varg observeras tio gånger så ofta som dess artfränder i östra Finland, säger Kojola.

Vargarna i sydvästra Finland syns mera än vargarna i öster, säger vargforskaren Ilpo Kojola. Vargarna i sydvästra Finland syns mera än vargarna i öster, säger vargforskare Ilpo Kojola. Bild: Yle forskare,ilpo kojola,naturresursinstitutet,vargforskare

Vargåren - en blodig historia

Kojola tror att vargskräcken i sydvästra Finland har rötter från 1880-talet. Det var i samma trakter som vargar enligt gamla uppgifter dödade flest barn. Inom ett par års tid antecknades 22 barn som dödade av varg.

Sari Kantinkoski är aktiv inom naturskyddsförbundet Tapiola, en förening som aktivt motarbetar vargjakt. Hon säger att de gamla anteckningarna från 1800-talet måste tas med en nypa salt.

– Det handlar om anteckningar i kyrkböcker, vad som verkligen hände kan vi inte kontrollera, säger Kantinkoski.

Hon har föreståelse för de föräldrar i Egentliga Finland som oroar sig för sina barn.

– Det är rädslan för vargen som är problemet, inte själva vargen. Vargskjutsen är en lösning på problemet. Hunden härstammar från vargen, och risken för att en hund attackerar en människa är betydligt större än att vargen skulle göra det, säger Kantinkoski.

Sari Kantinkoski motarbetar vargjakt. Sari Kantinkoski hör till en förening som aktivt motarbetar vargjakt. Bild: Yle/Henrik Leppälä jakt (fångst),naturskydd,sari kantinkoski,varg

Vargforskare Ilpo Kojola vid Naturresursinstitutet säger att det är ett faktum att barn bets ihjäl, dokumenten är trovärdiga.

– Men vi kan inte vara helt säkra på att det var varg som bet ihjäl barnen, det kan också ha varit en förvildad hund, säger Kojola.

Kojola bedömer att risken för att en varg idag ger sig på ett barn är liten, men inte helt obefintlig. Det finns en väsentlig skillnad mellan nuläget och 1880-talet: Då var det ont om vilt i skogen, man hade jagat för mycket älg så älgen var nära på utrotad. Och barnen var ute i skogen och vallade djur.

– Numera finns det gott om älg och vitsvanshjort i sydvästra Finland, så vargen lider inte av brist på föda som då, säger Kojola.

De människor vi möter i Virmo kan sin historia. De berättar också om hur vargjägare kom ända från Ryssland för att skjuta vargarna i trakten.

Död och en arm uppäten

På Wirmo-sällskapet i kyrkbyn möter vi två damer, Ritva Myllymäki och Ulla-Maija Sainio, som har hört vargberättelser av sina äldre släktingar.

Ritvas morfar Aleksander Rekola var född 1874 och barn under de värsta vargåren på 1880-talet.

– Morfar berättade om två systrar som var ute och vallade kor. Vargen tog den ena av dem. De hittade henne längre bort i skogen, hon var död och hennes ena arm var uppäten, berättar Myllymäki.

Så sent som i början av 1900-talet blev Ulla-Maija Sainios faster Aina Suni tagen av en varg.

– Aina var tre-fyra år gammal. Vargen högg henne i kappan och bar i väg med henne från gården. Lyckligtvis sprang storasystern in och varnade föräldrarna, som hann ikapp vargen, och vargen släppte Aina, berättar Sainio.

Fastern levde nästan till hundra, och som gammal dam mindes hon fortfarande tydligt hur vägen flimrade förbi när vargen sprang iväg med henne.

"Skjut alla vargar som springer in på gårdar"

Tiltu Nurminen är ordförande för föreningen Taajamasusi (Tätortsvargen). På föreningens webbsidor finns listor över de människor i Finland som dödats av vargen.

– Enligt kyrkböcker från 1700- och 1800-talet dödades totalt 175 människor, och det var inte enbart barn utan också vuxna, säger Nurminen.

Vargforskare Ilpo Kojola säger att man ska förhålla sig skeptiskt till de här höga siffrorna. Människor vars släktingar dog i svält kan ha skyllt på vargen för att skammen var för stor.

Tiltu Nurminen anser att människor som får besök av vargar på hemgården borde få skjuta dem utan att behöva tillstånd av polisen.

Skjut vargar som springer in på människors gårdar, säger Tiltu Nurminen, ordförande för föreningen Taajamasusi. Skjut vargar som springer in på människors gårdar, säger Tiltu Nurminen, ordförande för föreningen Taajamasusi. Bild: Yle/Henrik Leppälä taajamasusi,tiltu nurminen,varg,Vargjakt,vargmotståndare

– De vargar som är skygga och som trivs i ödemarken får leva, men de vargar som kommer in på gårdarna borde avlivas, man kan skjuta hela flockarna, säger Nurminen.

Hon anser att det inte finns lämplig ödemark för vargar i sydvästra Finland.

"Vargen bestämmer själv var den bor"

Vargen är fridlyst i Finland, även om myndigheterna nu i två års tid har tillåtit vargjakt i stamvårdande syfte.

– Ingen kan bestämma var vargen ska få leva, det bestämmer vargen själv, säger Jörgen Hermansson, jaktchef vid Finlands viltcentral i Egentliga Finland.

Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen. Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen. Bild: Yle/Henrik Leppälä jörgen hermansson,varg,Vargjakt,viltcentralen

Meningen med den stamvårdande jakten är att vargen ska bli skyggare och att människorna i vargtrakterna ska tåla vargen bättre. Men rekordmånga vargar har dött under det senaste halvåret.

Flera naturskyddsföreningar har överklagat dispenserna för vargjakt, som de anser att hotar en utrotningshotad vargstam. Riksdagsledamöterna Pertti Salolainen (saml.) och Satu Hassi (de gröna) förhåller sig kritiska till den stamvårdande jakten och har nyligen ställt skriftliga spörsmål om den.


Spotlight: Vargen kommer sänds tisdag 22.3 klockan 20 i Yle Fem.

Kommentarer

Inlagt av

"Hunden härstammar från vargen, och risken för att en hund attackerar en människa är betydligt större än att vargen skulle göra det, "

I min mening låter detta konstigt.Vi har avlat vargen för att bli en bra kamrat (hund) i 1000-tals år och det farliga finns fortfarande kvar. Hur är det då med det riktiga vilddjuret? sanningen är att det är ungvargarna och de sjuka oftast drabbade av pest som utgör de största riskerna för dödlig konfrontation.Och givetvis skall inte "vildvarg" finnas inne i våra samhällen. Nödåren var förstås också nödår i naturen så att börja anklaga kyrkböckerna för fabrikation skall vi kanske låta bli utan ytterligare bevis för detta påstående.Därutöver har vi inte haft många vargar i landet under de senaste 100 åren...

Inlagt av

"Enligt kyrkböcker från 1700- och 1800-talet dödades totalt 175 människor, och det var inte enbart barn utan också vuxna, säger Nurminen.
Vargforskare Ilpo Kojola säger att man ska förhålla sig skeptiskt till de här höga siffrorna. Människor vars släktingar dog i svält kan ha skyllt på vargen för att skammen var för stor."

Det finns kanske sådant man skyllt på vargen som varit svält mm., men månne det inte också finns en hel del odokumenterade vargattacker i 17-1800 talets Finland? Folk bara försvann, eller så blev fallen aldrig nerskrivna t.ex. för att personerna bodde avskiljt. Så antagligen är nog verkliga siffrorna tyvärr ännu högre än nämnda 175 personer...

Inlagt av

Det är synnerligen deprimerande att som i diskussionen om vargar nyligen i TV uppmanade dessa vargkramare att bygga nät runt tomterna så att barnen kan röra sig ute utan risk för vargar.Är det då meningen att barnen skall vara som apor i bur som på Högholmen och vargarna skall få ströva fritt omkring? Det bör definitivt vara tvärtom.
Att viltcentralen skall skola folk att "tåla vargen bättre" gör deras agerande till att trovärdigheten i utlåtanden sjunker under 0 . Viltcentralen har själv utpekat sig som experter i dylika frågor.Tilltron har fått sig en skarp törn.

Inlagt av

Lite perspektiv tack. 175 dokumenterade fall på 200 år. Hur många dör på ett eller annat vis av människohand under samma tid? Påstå sedan att vargen är verkligen farlig i praktiken. Då det är jakttider är jag nog mer rädd för jägarna än djuren i våra skogar.

Ändå anser jag att bl.a. vargar lika som grannens i tätort fritt strövande katt ska man få fixa bort från egen gård utan extra byråkrati. Vargen är nog så pass smart att den vet var det är tryggt och var inte, så det gäller att sätta tydliga gränser.

Inlagt av

Vi som barnfamilj är inte ett dugg rädda för vargen. Varför generaliserar Yle och får det att låta som att alla barnfamiljer skulle vara rädda för vargen när det rör sig om några få?

Inlagt av

Vissa verkar ännu tro att människan är herre på täppan och kan göra som hen vill med hela planeten. I verkligheten gäller det bara att gilla läget, vi är en av många arter som har rätt att leva på jorden. Det du vill (och kan) deklarera som ditt får du nog bygga staket omkring om du vill hålla andra borta. Så har det alltid varit. Bygg ditt staket och se det som om buren är på andra sidan staketet om det känns bättre så, och så är det ju egentligen. Eftersom staketet inte hindrar dig från att ta dig till andra sidan men den hindrar djuren från att nå dina planteringar så är det då inte du som är inburad.

Inlagt av

är att vi har två olika synsätt angående vargar. Ena halvan lever i närheten av djuren och har i vissa fall också haft närkontakt med vargarna. Att dessa strövar omkring gårdarna trots att det finns vilt i skogarna får också folket att känna kalla kårar längs med ryggraden. Och det är förståeligt. Själv har jag stött på en varg en gång i samband med en löptur och, det måste jag få säga, jag kände mig inte speciellt stor. Vargen stirrade mig stint i ögonen och verkade säga: " passa dig för att komma för nära ". Otäckt. Kommer ihåg det som vore det igår och då har ändå ett antal år passerat. Men nog om detta. Nu till den andra halvan av befolkningen. Dessa som bor i storstäderna och lever långt ifrån vargarna. Dessa människor ser vargarna som kramdjur och vill att de ska fortsätta leva fritt i skogarna. Eftersom man inte riskerar att stöta på vargen kan man också hålla uppe kragen och inte behöva ta del av om vargen är farlig eller inte. Hur löser man då denna balansgången mellan dessa ytterligheter? Jo, dessa politiker som är så tuffa och bor i storstäderna måste visa prov på sin manlighet. Hurdå? Jo, där det finns mest varg ska dessa herrar få ströva fritt och tala om för befolkningen att det här var väl inget att vara rädd för? Och de ska gå ensamma i mörkret i skogen och återvända med livet i behåll. Då respekterar jag dessa politiker. FÖRST DÅ!

Inlagt av

"Vargen högg henne i kappan och bar i väg med henne från gården. Lyckligtvis sprang storasystern in och varnade föräldrarna, som hann ikapp vargen, och vargen släppte Aina, berättar Sainio".

Innehållet i dylika påståenden indikerar tydligt att hela historien inte är nåt annat än ren fantasi. Historier som denna spreds sannolikt för att tukta barnen. Gör du si så tar vargen dig, gör du så så tar trollen dig, är du elak ser tomten dig genom fönstret osv. Det är inte ovanligt att det gamla kyrkoböcker även står att barn togs av troll. Dokumenteringar av varg och troll har varit omskrivningar för andra händelser som man inte ville nämna vid namn. Därför bör varje gammal "dokumentation" inte sväljas med hull och hår utan bedömas kritiskt.

Jag har här citerat ett par pappor i Virmo, men påstår inte att alla föräldrar är lika rädda som de. Du har rätt i att texten kunde ge den bilden - jag satte till ett MÅNGA i texten så det blir tydligare. Det är Virmo och Nousis kommun (och några kommuner till) som betalar för vargskjutsarna, föräldrarna ansöker om vargkjuts - och det innebär att 15 familjer i Virmo är oroliga för barnens del, och lika många i Nousis. Vi talade med barnen som fick vargskjuts för Spotlight (sändning 22.3 klockan 20) och de flesta av dem ansåg att vargen kan vara farlig, men det fanns också barn som sa att vargen inte är farlig.

Inlagt av

Vargen är väl ingen utdöende art, jag tycker nog man kan skuta bort såna som rör sig inom synhåll från bebyggelse. Den mår nog bäst i lappland och sibirien ändå.

Inlagt av

Och av andra också, det är nog önsketänkande att inte vargen sku vara farlig, men intte behöver man vara överdrivet hysterisk för det.
Men om nu vargen sku röra sig kring våra gårdsplaner så inte sku jag heller släppa ut mina barn. Att det inte sku stämma att vargen tog människor på 1800-talet tror fag nu i te heller på, man levde ju på ett annat sätt och det fanns mycket mera landsbygd förr, utan elektricitet, och mera varg.

Inlagt av

En av de få kommentarer som är vettig är "Petes". När man hör miljömupparnas vettlösa uttalanden börjar man undra om de har något förnuft överhuvudtaget. Verkar som om dessa individer enbart styrs av känslor och alla som läst på vet att känslor är primitiva. Behöver man säga mer?

Inlagt av

Man kan ju jämföra med andra vilda djur i Finland. Vildsvin dödar ju t ex 15-20 personer runt om i världen varje år, de senaste två åren har vildsvin dödat flera människor i bla Tysland, Spanien och Italien. Men YLE publicerar ändå inte bilder när någon fotograferat ett vilt vildsvin i Finland, varför inte det? Det är så myter skapas.

Inlagt av

På 1700-1800 talet tog också troll barnen. Så kyrkböckerna har då ingen hög trovärdighet.

Inlagt av

Någon drog upp 175 överfall på 200 år och frågade hur många som dör av mänskohand på något sätt. Nu är det så att folk umgås frekvent för att mänskan är en social varelse och för att vi samarbetar för att få en bättre tillvaro. Det massiva umgänget har givetvis bieffekter, varav ett är att det uppkommer motsättningar och övergrepp. Det är en kostnad som accepteras som följd av allt det positiva. Jag skulle tro att den som drog upp jämförelsen bor i mänskosamhällem också och således har accepterat risken.
Vargen ger inte samma mervärde att umgås med och umgänget är inte en tusendel så frekvent som umgänget mänskor emellan. Därav desa siffror som vissa tycker belyser något viktigt.

Det viktiga i sammanhanget är att mänskor konstant undvikt varg. Genom historen har den jagats, och nu när vargen inte får jagas så vidtar man försiktighetsåtgärder så att barn inte rör sig ensamma i vargrevir. Vi har "den överdrivna rädslan" , som den omnämns, att tacka för över 100 år av noll vargdödade barn. Det vore skäl att minnas att det allmänt nämns som orsak till 1800-talets många barnvargoffer att barn rörde sig ensamma med bla boskap. Dagens försiktighetsåtgärder är motsatsen till det och ändå finns det folk som förlöjligar det.

Staten skall betala skolskjuts åt barn där varg finns, annars får man helt enkelt göra vargen ofredad. Som det är nu tar staten nolll ansvar. Den fredade vargen är ett exempel på onödiga kostnadsskapande element i dagens Finland.

Inlagt av

En äkta varg är av naturen skygg för människan och rör sig mycket ogärna i bebyggda områden. En varghybrid däremot saknar denna inbyggda rädsla för människan och rör sig gärna i bebyggda områden, dock finns fortfarande rovdjursbeteendet och jaktinstinkten kvar hos dessa hybrider och därför bli dom farliga för gårdshundar, jakthundar, får, kor hästar o dyl. Varifrån kommer då dessa hybrider till Finland? I forna Sovjetunionen hade gränsbevakningen som skyddade gränsen mot Finland en förkärlek för "hundar" som bestod i en korsning mellan varg och laika och när behovet av gränsskydd minskade släppte gränsbevakarna helt sonika ut dessa hybrider "tillbaka" till naturen och det är avkomman till dessa gränshundar som terroriserar största delen av Finland i dag. Ungefär 95% av "vargstammen" består av dessa hybrider men på grund av att hela Finlands varg DNA databas är nersmutsad med dessa hybrider påstår naturmupparna och myndigheterna att det är äkta vargar.

Inlagt av

Jag bor i ett land där jag accepterar och förväntar naturens närvaro. Visst, vargen kan se hotfull ut då den blir överraskad av en löpare eller terrängcyklist, den blir sannolikt lika skraj som du. Rör man sig sakta mak kommer man sällan nära en varg. Själv har jag flera gånger vandrat och övernattat i vargområden, jag har sett vargspår, hört vargen och sett den på avstånd men jag har inte känt mig hotad av den. Däremot skulle jag inte känna mig trygg om jag ett sommarveckoslut drog ut för att campa i stadsparken. Inte är vargarna några kramdjur, men visst ska de få fortsätta leva fritt i skogarna. I skogarna, inte på tomtmark nära bebyggelse. En viss skadegörelse kan förekomma och förekommer, det är en kostnad som accepteras som följd av allt det positiva.

Inlagt av

Varför är det just vargen alla är rädda för? T ex björn, järv, vildsvin är alla farliga djur om du råkar i en sådan situation, t o m en älg kan gå till anfall.

Inlagt av

Jag bävar för den dagen när ett barn blir vargrivet, då är det inte roligt mera. Jag förstår inte riktigt hur man kan påstå att man inte behöver vara rädd för vargen, så vem tar sen ansvaret. Och gästen har nog rätt inte campar man i en stadspark för där har man nog ändå större risk att råka illa ut, inte av varg förstås.

Inlagt av

För en fullvuxen man är vargen inte speciellt farlig. Det kan ändå vara lite skrämmande även för en fullvuxen man att möta varg. Personligen är jag inte alls rädd för varg men nog för björn. Skillnaden är dock att björnen inte ser mänskan som ett byte. Björnen är farlig för främst män, björnhonor med ungar ser män som ett hot. Vargar däremot är nyfikna och beräknande rovdjur som förr eller senare får idén att attackera ett barn. Ge bara vargen tillräckliga möjligheter att "kartlägga" barnens rörelser så väcks deras jaktistinkt så småningom. Det tillför inget att vuxna men berättar om sina bravader i vargskogen. Jag har själv rört mig obeväpnad väldigt mycket i skog där varken björnmöte eller vargmöte är osannolik. Men det är fullständigt irrelevant.

Många miljövårdare för fram argumentet att trafiken är ett större hot mot både barn och hundar än vargen. Trafiken dödar också många vargar varje år. Vargarna har inte lärt sig att uppskatta bilarnas hastighet, säger vargforskare Ilpo Kojola. Det samma gäller kanske för barn och hundar.

Inlagt av

Återigen. Trafik, det är en del av vårt samhälle, vårt sätt att förflytta oss och våra produkter från plats till plats. Vi har skapat det för vår bekvämlighets skull, det är oss till gagn. En bieffekt vi accepterar är risken att skadas eller dö. Nästan allt vi företar oss har risker. Vargen är inget vi företar oss, den ger oss inget så dess negativa inverkan skall inte jämföra med någotn risk vi väljer till följd av fördelar det ger oss. Vargen är bara risk, inget som är oss till gagn.
Den som gör väsen av trafikdöden och anser den vara ett problem måste helt enkelt sluta röra sig i trafiken. Bygg en koja i skogen, bo där och beträd aldrig en väg.

Inlagt av

Det är ju konstigt att de flesta av dessa som VET hur ofarlig vargen är, är bosatta i storstäderna och sällan eller aldrig tar del av den vildmark och natur som de säger sig värna om.
Dessa är samma personer som ojar sig över skarvar, flygekorrar m.m. som dom knappast sett överhuvudtaget.
De är inget annat än miljöterrorister, som använder olika djurarter som svepskäl för att sätta käppar i hjulet för diverse projekt.

Att vargen är ett farligt rovdjur kommer vi inte ifrån, hur vi än vrider och vänder på det.
Alla som vet hur naturen VERKLIGEN fungerar vet att rovdjur ALLTID siktar in sig på det lättaste bytet, m.a.o. de tar sjuka och unga djur när tillfälle ges.
Vargen kommer tveklöst, om den tillåts stryka omkring folks husknutar, att inse att små barn som är långsamma och ouppmärksamma är betydligt enklare byten än vad som bjuds i naturen.
Vi har klarat oss utan vargdödade de senaste hundra åren av EN enda anledning; att vi i princip lyckades utrota vargen.
Tyvärr kommer denna statistik snart vara ett minne blott.

Både Ilpo Kojola på Naturresursinstitutet och Sami Niemi på Jord- och skogsbruksministeriet betonar att varghybrider är ytterst sällsynta. Man har DNA-testat 400 vargar i Finland under de senaste åren och av dem var bara tre korsningar mellan varg och hund, de här djuren har avlivats. Föreningen Taajamasusi tvivlar på DNA-analyserna som görs i Uleåborg, Ilpo Kojola säger att DNA-analyserna är av högsta kvalitet.

Inlagt av

Sari Kantinkoskis kommentar där hon liknar vargen vid hunden är riktig, men används fel. Om en bevisligen stor och vild hund driver omking på gårdar och ens kan tänkas vara aggressiv så skall den bort. Lösningen gentemot vilda hundar i sammhället har aldrig varit att bara låta dem hållas kvar eller ens arrangera hundtaxi för områdets barn.

Inlagt av

Problemet är knappast kvaliteten på dna testet i sig själv utan hur detta test tolkas. För att en varg skall vara "ren" varg krävs inte att vargen är 100% genetiskt varg. Så trots att våra "vargar" inte är "rena" genetiskt så klassas de som vargar trots att de har hund dna, vilket gör dem till hybrider inte vargar. Tror att detta är vad som avses när dna testen kritiseras. Kanske något för Yle att se över vad som klassas som varg i Finland?

Ifall man har åsikten att lite fel dna inte spelar så stor roll finns det gott om information att finna om hybrid uppfödning samt hybridernas lynne, vad bara lite "varg" gör i en hund. Att jämföra en varg med en hund är som att jämföra en tam katt med en lo.

Inlagt av

Patrick, det finns många människor som inte är mig till gagn heller, så ger det mig rätten att ta bort dom då likt din varg syn. Det har för mig ingen betydelse att det råkar vara just människor. Vi har väl lika stor rätt att leva här i landet oberoende om det är ett djur eller människa.

Inlagt av

Kan du vänligen länka till någon form av bevis för dina påståenden angående var vi som inte hatar varg eller djur/natur överlag är bosatta? Om inte så får man kanske misstänka att det du skrev var en hemmasnickrad liten teori baserad på dina förutfattade meningar. kan säga att vi är väldigt många som hellre skulle bli uppätna av vargar än att flytta till någon stad.

Inlagt av

Vi har haft en varg på vår tomt så sent som denna vecka - precis på samma tomt där mina små barn leker varje dag.

Ja, jag är rädd för vargen och för att den ska attackera mina barn. Ja, jag önskar att någon kommer o skjuter den om den visar sig igen. Men nej, det betyder inte att jag vill utrota alla vargar. Bara de som har slutat vara rädda för oss människor och som stryker omkring runt våra husknutar (bokstavligt talat) och kan vara en fara för våra barn. Varför skulle inte vårt samhälle ta ansvar även för denna riskfaktor?

Vi människor är också rädda t.ex för fartdårar som kan köra över oss eller våra barn. Därför har man gjort det olagligt att köra för fort, satt ut vägguppar, refuger och övergångsställen. Varför skulle man då inte göra allt man kan för att minimera risken för vargattacker i samhället?

Ni som tycker att vargen ska få ströva fritt i våra samhällen - skulle ni själva släppa ut era treåringar på gården om ni visste att det finns en varg bakom knuten? Förstår ni hur mycket det begränsar ens liv om man inte kan låta barnen vara ensamma ute? Förstår ni den gnagande oron man känner som förälder när man vet att det finns varg i närområdet?

Jag har med egna ögon sett ett barn som blivit attackerat av en hund. Det var ingen vacker syn! Jag kan inte tänka mig att en vargattack skulle ge några vackra spår heller (om nu barnet ens skulle överleva).

Är vargens "frihet" verkligen värd det priset? Hur många barns liv är den isåfall värd? Inga!

Inlagt av

Du missar poängen. Mänskosamhället är skapat av oss, för oss, med de faror det för med sig. Baksidan av vår skapelse är inte jämförbar med något som inte är skapat av oss, men som ändå är en bksida, enbart en baksida.
Men för att återgå till ditt inlägg. Samhället tar regelbundet bort personer som inte är samhället till gagn (fängelse). Samhället är under ständig förbättring (borde vara). Men den som egenhändigt börjar utföra den förbättringen hamnar i konflikt med samhället. I sin förlngning leder det krig.

Inlagt av

Folk här påstår att vargen inte ger oss något. Den är en del av vårt ekosystem, den hör hemma i vår natur. I nationalparken Yellowstone började fick hela naturen en helt annan balans när vargen återinfördes. Det är bara ett exempel på hur ignorant det är att börja leka gud och säga sådant som "vargen är oss inte till gagn, vargen ger oss inte något".

Inlagt av

Bilda då en nationalpark typ Yellowstone och håll vargarna där,bra så,men bland befolkningen hör de inte hemma.

Inlagt av

Det går inte att extrapolera Yellowstone effekten till våra förhållanden. Vi har inte låtit hjortdjuren öka obehindrat såsom i Yellowstone. Vi reglerar hjortdjuren med jakt. Det gjorde man inte i Yellowstone (eller i ostervaardenplasse för den delen ). Oreglerad ökning av hjortdjur tenderar att leda till överbetning och svält. Här ett exempel från Holland, Oostervaardensplasse https://www.youtube.com/watch?v=tofJFxKOVao

Inlagt av

. Mellan 2010 och 2014 beräknades vargpopulationen till 3 700 individer i Ryssland vilket betytt en årlig tillväxt om allt mellan 370 och 700 vargar. Så varför behöver vi varg här när det finns en så stor population i Ryssland? Att påstå att den skulle vara utrotningshotat är ren lögn

Inlagt av

Ville Haapsalu (heter han så) har gjort program om Ryssland. Där har det framkommit hur renägare råkat illa ut då vargen ökat så och börjat ta ännu mer renar och hundar.
I Finland har vi kunnat ha barnen att sova utomhus i barnvagnen, men det kan man inte ha dem att göra tryggt sen 10 år tillbaka i södra Finland p.g.a. vargen. Det är begränsande.Barnen kan man inte ha ensam i bärskogen längre i Västra Nyland. Det är begränsande.
Tack vare att min släkting fyra led bakåt dödade vargen med en stör då den anföll honom lever jag.
I Finland är scoutverksamheten ännu ganska aktiv. Så låt den finnas med all uteaktivitet och skjut vargarna. Tre vargar t.ex. är en liten flock, men de fäller tillsammans en stor björn. En människa är inget som vargen är rädd för.

Inlagt av

Erik, du skriver att miljömupparna styrs av känslor och att alla som läst på vet att känslor är primitiva. Nå, jag har läst på lite och har för mig att rädsla är ett känslotillstånd, vilket skulle enligt ditt resonemang innebära att denna hysteriska rädsla för vargen även är primitivt. O nej Erik, du behöver inte säga mer....

Inlagt av

Har stor förståelse för " L (ej verifierad) 21.03.2016 - 17:36". Själv har vi inte längre vare sig småbarn, hud eller övriga husdjur. Om jag får se varg på vår gård, skulle det föda hoppet om att den då kunde hålla borta hjortdjuren som kategoriskt förstör vår trädgård. MEN, barnbarnen på besök skulle jag inte tillåta att ensamma röra sig i närskogarna (eller ens vistas på gårdsplanen utan övervakning), något som jag och våra barn roade oss med i tiden då vi själva var barn. Vidare skulle jag nog knappast gå obeväpnad till bär-/svampskogen. Hade jag orsak att misstänka en vargflock skulle alternativen vara att låta bären/svamparna växa utanför det område där jag har jakträtt och där jag inte har rätt att bära laddat skjutvapen (som då skulle vara den enda vettiga beväpningen för alla eventualiteter). Det är min åsikt (och vid vargobservation mitt val), vad andra väljer att göra angår inte mig.
Det oaktat sympatiserar jag med dem som känner oro och saknar fullständigt förståelse för de empatihandikappade som känslokallt förlöjligar denna oro.

Inlagt av

Uno Godenhielm nedskrev i boken "Minnen från Vargaåren i Åbolands Län 1880-81" de fasansfulla händelserna i Åbo-trakterna. Men som alltid förnekas verkliga händelser av vargkramare.
Boken innehåller samtliga dödade av vargarna liksom redovisar för hur vargarna utrotades av främst ryska vargjägare.
Av intresse kan också vara en insändare till Hufvudsbladet 1877-06-17
"Hvad är det för ett land, der wargarna äta upp barn? Hvad är det för ett folk, som låter sådana ohyggligheter ske tre gånger i rad: ena weckan i Birkala, andra weckan i Ylijärvi, tredje weckan i Tavastkyrö. Är det ett land, är det ett folk, som räknar sig till den civiliserade werlden? Weta icke det landet, och det folket, att första gången sådant händer kallas det en olycka, andra gången ett brott, och tredje gången en skamfläck? Ja, andra gången ett brott ty det bevisar en brottslig likgiltighet för den första olyckan; -- tredje gången en skamfläck, ty en sådan nyhet kommer att göra en fin rund i alla werldens tidningar. Man skall säga: i Finland bruka wargarna äta barn; det händer alla dagar, det är något så vanligt, att ingen bryr sig derom, mer än om vargen tagit en hund eller ett får.
Det är dock ett nesligt rykte, det ställer oss på samma linie med wildar. När den bengaliska tigern bortsnappar en menniska, wet man dock, att han är det fruktanswärdaste af alla rovdjur. Men när en usel warg eller warglo, som en kvinna kan jaga på flykten och en stark hund öfwervinna, -- när ett sådant eländigt odjur gång efter gång bortrycker barn af ända till 8 års ålder, då kan man icke hjelpa, att der ju stadnar (=faller) en skugga av lojhet, för att inte säga feghet, på det folk, som låter sådant passera. I alla fall skall man fråga hwarandra: hwad göres i det land, der sådant kan ske? Har en menniska något dyrbarare att förswara, än fina barns lif? Hwad göres i det landet."

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle