Hoppa till huvudinnehåll

Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad satsar på musikteater

BIlden föreställer en scen ur musikalen Fighting Star som uppfördes på Wasa Teater år 2013. Bild: Frank A. Unger / Wasa Teater carolina storrank

Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad satsar på musikteater. Under ett treårigt projekt ska unga lovande kompositörer och skribenter ha en plattform där de kan utveckla sitt konstnärskap.

Under hösten 2015 valdes sex unga kompositörer och skribenter för att delta i projektet NY musikteater.

Projektdeltagarna är Sauli Zinovjev, Miika Hyytiäinen, Sebastian Hilli & Maria Kallio, Eero Paalanen & Ulriikka Heikinheimo.

- Var och en av deltagarna eller deltagarteamen kommer att utveckla sina projekt tillsammans med olika stora grupper bestående av dansare, musiker, sångare och/eller skådespelare, säger projektledare Annika Mylläri.

Projektets första år kulminerar i en Showcase-festival 20 och 22 maj i Schaumansalen i Jakobstad.

Under det veckoslutet visas fyra olika showcase-föreställningar som projektets deltagare arbetat fram tillsammans med professionella produktionsteam.

Showcase-föreställningarna ger ett smakprov på de färdiga föreställningar som skall arbetas fram under den treåriga projektperioden. Efter varje föreställning kan åskådarna kan tycka till om konceptet och ge respons på upplevelsen.

Traditionen ska brytas

Annika Mylläri anser att musikteatern behöver ett lyft.

- Vårt mål är att blåsa nytt liv i musikteatern. Det som har gjorts de senaste åren följer samma mönster; det är hitlåtar med lite dialog. Nu vill vi hitta nya vägar att göra musikteater, säger Mylläri som avslöjar att åtminstone en av föreställningarna kommer att innehålla multimedialt material.

- Vi hoppas kunna visa resultatet på större scener. Eventuellt Wasa teater, säger Mylläri.

Yrkeshögskolan Novias Enhet för Forskning och Utveckling i Jakobstad har beviljats ett understöd av Svenska Kulturfonden på 350 000 euro.

Projektet samarbetar också med Konstuniversitetet och Teaterhögskolan i Helsingfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten