Hoppa till huvudinnehåll

Bollsporterna tar hem guldet i idrottsstöd i Österbotten

Barn på gymnastikövning.
Kommunerna stöder många olika idrottsgrenar men mest pengar går till bollsporterna. Barn på gymnastikövning. Bild: Yle/Johanna Långbacka gymnastik,vasa gymnastikförening

Samtliga kommuner i Österbotten anser att idrottsverksamheten är viktig för att främja hälsa och välmående. Ansökningstiden för verksamhetsstöd och fritidsbidrag är aktuell i de flesta kommunerna, men vilka idrottsgrenar är det som får mest stöd?

Det är inte bara fotboll, friidrott, skidsport och ishockey som kommunerna nämner när de pratar om vilka grenar de stöder mest. Med på listan finns alltid minst en av de här grenarna, men också exempelvis orientering, gymnastik, hästsporter, tennis, innebandy och bowling ryms med.

Vilka som idrottsgrenar får stöd i Österbottniska kommuner.
Så här svarade de olika kommunerna på frågan om vilka idrotter som får mest stöd. Vilka som idrottsgrenar får stöd i Österbottniska kommuner. Bild: Yle/Johan Lindström karta

Vasa Gymnastikförening är en av föreningarna som ansöker om stöd från staden varje år. Föreningen har cirka 800 medlemmar och får ett verksamhetsstöd på 3 800 euro, något som ordförande Nina Lindahl anser är för lite.

- Det räcker inte enbart till, stödet vi får från staden. Vi ansöker också om stöd från alla möjliga håll. En förening klarar sig inte utan understöd.

För att få verksamheten att rulla krävs talkoarbete och grupperna är ibland tvungna att samla in pengar själva. Eftersom föreningen har tävlingslag blir det en hel del kostnader för tävlingsresor och -dräkter, men de absolut största utgifterna består av hyror av lokaler. Trots det säger Lindahl att man för det mesta kan luta sig tillbaka på olika understöd.

Nina Lindahl
Vasa Gymnastikförenings ordförande Nina Lindahl. Nina Lindahl Bild: Yle/Johanna Långbacka vasa gymnastikförening,Vasa

Jämställdheten finns inte

Lindahl tycker inte att gymnastiken får tillräckligt med synlighet och stöd när man jämför med grenar som till exempel fotboll och ishockey.

- Jag förstår att de är stora grenar, men om man ser på truppgymnastiken eller den estetiska truppgymnastiken som ändå syns mycket i tv, så tycker jag det är synd att vi fortfarande är där i skymundan då man jämför.

Enligt Vasa stads idrottsverksamhetschef Marjut Hannuksela ger staden ut verksamhetsstöd med kriterier som är lika för alla. Hur kommer det sig då att en förening med flera medlemmar och bred verksamhet får markant mindre än en förening med färre medlemmar?

- Då vi bestämmer hur mycket pengar en förening får spelar det ingen roll vilken idrottsgren föreningen håller på med. Alla bedöms på samma grunder. Vi använder oss av ett tabell- och poängsystem där man får poäng enligt exempelvis medlemsantal och utgifter. Sen delar vi på budgeten och varje poäng blir värd runt 35 euro, säger Hannuksela.

Eftersom Vasa Gymnastikförening tränar sina minderåriga gratis i gymnastiksalar och fotbollsföreningar betalar för träningstid i Fennia arena, Botniahallen och på Storvikens konstgräsplan får de mer pengar.

Vasa IFK:s damer tränar
Arkivbild. Vasa IFK:s damer tränar Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist vasa ifk

Vasa IFK är en av de större fotbollsföreningarna i Österbotten med över 600 medlemmar. Ifjol blev de beviljade ungefär 9200 euro i verksamhetsbidrag. För Vasa IFK:s styrelsemedlem Krister Grönholm är ansökningstiden aktuell och det finns behov av pengar.

- Det finns en hel del hål att stoppa pengarna i. Allt från löner, kontorshyra till bollförbundets avgifter. På sommaren är det relativt låga kostnader men på vintern är det väldigt dyrt. Då går det flera tusentals euro till hyran av hallar varje månad, säger Grönholm.

Att satsa på junioridrott är som att lägga pengar på banken.― Krister Grönholm

Trots att issporterna drar det längsta strået i Vasa när det kommer till bidrag anser Grönholm inte att man ska sätta olika föreningar och sporter mot varandra. Det viktigaste är att föreningarna ska vara värda pengarna de får.

- Fotbollen ger mycket mer än bara fotboll, det ger gemenskap och kamrater för livet. Man lär sig ta hänsyn till andra människor och det är bra för barn att hålla på med någonting. Om det sen är fotboll, basket eller ishockey eller något annat de håller på med är det bara positivt, säger Grönholm.

Krister Grönholm från Vasa IFK.
Krister Grönholm. Krister Grönholm från Vasa IFK. Bild: YLE/Marcus Lillkvist ifk vasa

Enligt Grönholm är idrottsverksamhet en investering. Målet är inte att producera elitidrottare på löpande band utan att utveckla ungdomar och hjälpa dem bli bättre människor.

Grönholm skulle därför gärna se en större satsning på juniorverksamheten i Vasa istället för att kasta de största summorna på representationslagen.

Bidrag ska främja föreningarna

Så här mycket stöder kommunerna idrottsföreningarna:

Vasa 184 500
Karleby 140 000 *
Närpes 129 000**
Korsholm 82 000
Pedersöre 59 000
Vörå 45 000
Malax 42 000
Jakobstad 40 000
Kristinestad 36 000
Nykarleby 30 000
Kronoby 23 500
Larsmo 18 000 ***
Korsnäs 13 400
Kaskö 7 500

*Bidrag avsett för träning av minderåriga
** Varav 13 000 går till Folkhälsans simkurser under sommaren
***Bidrag för ledarledda timmar

Verksamhetsbidrag för föreningar är det vanligaste bidraget. Det beviljas till lokala och registrerade föreningar med en redogörelse över hur pengarna kommer användas. Men det finns också andra sätt kommunen kan stöda idrotten.

Utöver verksamhetsbidragen delar exempelvis Vörå ut 13 000 euro som sponsorering för individuella idrottare på elitnivå.

I Karleby beviljar kommunen däremot inte ett verksamhetsstöd som de flesta andra, utan ger ut bidrag avsett för träning av ungdomar. Detta betyder att det beviljas för en ledare eller tränare per träningstillfälle, och summan av bidraget ökar enligt ledarens utbildningsnivå.

Ifjol hade man ett sportigt år i Kronoby med både SFI-mästerskapet i friidrott och FSOM i orientering. Då fick idrotten en större del av budgeten. Därför har man nu flyttat över lite resurser till ungdoms- och kultursektorn.

En femårsplan har planerats i Kronoby där man valt att prioritera vissa idrottsgrenar olika år. 2016 ligger fokusen på konditions- och gymnastiksalar, nästa år är det häst- och bilsporters tur. 2018 är det bollsporter, friidrott och ishockey som prioriteras och 2019 är det jakt, fiske och orientering som gäller.

I slutändan är det de populäraste sporterna som tar hem den största delen av bidragen.

Text: Johanna Långbacka & Max Rantakangas, praktikanter, Yle Österbotten

Läs också